Trboveljčani bi radi za boljši dostop do avtoceste zgradili predor do Prebolda. Foto: BoBo
Trboveljčani bi radi za boljši dostop do avtoceste zgradili predor do Prebolda. Foto: BoBo

Potem ko je postalo jasno, da jih bo obšla tudi tretja razvojna os, je v Trbovljah spet oživela ideja o gradnji predora med Trbovljami in Preboldom, ki bi omogočil precej hitrejši dostop do avtocestne povezave Ljubljana‒Maribor. Da gre za prepotrebno povezavo, še dodatno potrdijo tudi vsakokratne omejitve na obstoječih povezavah.

Okrog pol stoletja stara ideja o gradnji predora oživi predvsem okrog lokalnih volitev, vendar je tokrat županja Trbovelj Jasna Gabrič zagrizla v to jabolko in začela konkretne postopke, čeprav gre za državno infrastrukturo. Ustanovljena je delovna skupina, izbran izvajalec svetovalnih storitev. Da je nova navezava nujna, se vsakokrat znova še dodatno potrdi ob zaporah obstoječih cestnih navezav.

Bi projekt lahko končali v šestih letih?

"Podjetniki vam bodo znali povedati, kako težko je voziti proti avtocesti, tudi proti klancu čez Trojane, zato resnično pozivamo, naj se pripravi vsa dokumentacija za navezavo na avtocestno omrežje skozi predor do Prebolda," je dejala trboveljska županja.

Predor naj bi bil dolg okrog dva kilometra, trenutno pa gre za začetke pri pripravi dokumentacije. "Optimistično smo si zadali cilj šestih let, če bomo res aktivno pristopili k stvari," je še dejala Gabričeva.

Nova cestna povezava s predorom Trbovlje‒Prebold ne bi le omogočila hitrejšega in varnejšega dostopa do avtoceste, temveč bi razbremenila tudi dosedanje državne in regionalne ceste ter zmanjšala tranzitni promet v zasavskih dolinah, s tem pa tudi onesnaženost ozračja v njih.