Foto: Matija Mastnak
Foto: Matija Mastnak

Daljnega leta 1883 so v knežjem mestu odprli prvo obrtno nadaljevalno šolo.

Ob slovesnem jubileju učenci Šolskega centra Celje, smeri avtoličar, od novembra lani v šolski delavnici pri praktičnem pouku restavrirajo kiosk, ki je nekoč stal na celjski avtobusni postaji. Gre za nekoč svetovno razširjen model, ki ga je leta 1966 zasnoval slovenski arhitekt in industrijski oblikovalec Saša Janez Mächtig. Zdaj je skoraj že končan, a delo je bilo zelo zahtevno. "Že te površine so bile zelo zvite in smo jih morali najprej poravnati," pove dijak Naj Podmiljšak.

Dobili so namreč zelo načete plošče nekdanjega kioska, vse preostalo so morali narediti sami. "Zadeva je napravljena iz fiberglasa, to je material, ki se uporablja tudi za izdelavo čolnov," pojasni učitelj praktičnega pouka Gerhard Kladnik.

Te plošče, narejene iz plastike, ki je ojačana s steklenimi vlakni, so morali najprej obnoviti, sledilo je sestavljanje, vstavljanje steklenih oken, barvanje, poliranje in še številna druga opravila. "Je zelo veliko dela, ki ti vzame veliko časa," pove dijak Aleks Fišer. "Je bilo zanimivo delo, običajno delamo samo z avtomobili, tako da je popestrilo naš pouk," doda njegov sošolec.

Kiosk K67 nekoč razširjen po celotnem svetu

Gre za model kioska, ki je bil nekoč zelo razširjen po svetu. Podjetje Imgrad iz Ljutomera je do konca 90. let prejšnjega stoletja prodalo približno 7500 modulov, ne samo v republike nekdanje Jugoslavije, temveč tudi v druge nekdanje socialistične države, med drugim tudi v ZDA, Japonsko, Avstralijo. Z osamosvojitvijo pa se je proizvodnja kioskov v Sloveniji ustavila.

Kiosk bodo postavili na Krekovem trgu

Običajno je bil rdeče barve, a ta je rumen. Postavili ga bodo na Krekovem trgu. Svečano odprtje pred očimi njegovega snovalca Saša Janeza Mächtiga bo v soboto, 13. aprila, ob občinskem prazniku Mestne občine Celje. "Smo sestavili nekaj znamenitega," je kratek dijak Patrik Zupanc, predstavnik generacije, ki takih kioskov sicer ne pozna. Izkušenejši ljudje se jih zelo dobro spomnijo. "Ko sem staršem in starim staršem povedal, kaj delamo, so se spomnili takih kioskov in jih je 'udarila' nostalgija," sklene Naj Podmiljšak.

Zlato obdobje slovenskega industrijskega oblikovanja

Kiosk K67 je velik dosežkov slovenskega industrijskega oblikovanja, a ni osamljen primer. Skupaj s stekleničko Cockte (oblikoval jo je Sergej Pavlin), stolom Rexom Nika Kralja in Iskrinim telefonom ETA80 (Davorin Savnik), sodi v vrh svetovnih oblikovalskih dosežkov 20. stoletja.

Modni spektakel na celjskem sejmišču

Obnova kioska pa še zdaleč ni edina dejavnost celjskega šolskega centra ob 140-letnici poklicnega in strokovnega šolstva v knežjem mestu. 10. aprila bo na celjskem sejmišču tradicionalna modna prireditev. "Ta bo letos res nekaj posebnega," obljublja ravnateljica Srednje šola za storitvene dejavnosti in logistiko Saša Silovšek.

Rdeča nit dogodka bo avtorska čipka, ki tradicijo združuje z vsemi sodobnimi izobraževalnimi programi. Na reviji bodo dijaki predstavili edinstvene modne kreacije, pričeske, obiskovalci bodo priča prikazu elektrostatičnega nanašanja čipke na avtomobil v živo, na ogled bodo tudi sijoč rumeni kiosk, restavrirani starodobnik in vsa v šoli narejena električna vozila.