Foto: BoBo
Foto: BoBo

Da naj bi bila cesta Cezlak–Pesek prihodnje leto vendarle prevozna, je v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke SDS-a Karmen Furman zagotovil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Na infrastrukturnem ministrstvu so dokončanje pogodbeno sklenjenih del nazadnje obljubili že za konec oktobra leta 2021, a se je pred letom dni med miniranjem terena zapletlo zaradi sprožitve plazu nad deloviščem, zaradi česar so se morali v zadnjem letu osredotočiti predvsem na sanacijo plazišča in zaščito brežine.

Ker so analize pokazale, da se lahko sprožijo dodatni plazi, česar pred začetkom projekta niso mogli predvideti, so morali po Kumrovih besedah izdelati nov načrt za podporno konstrukcijo. Kot je dodal, pred sanacijo drugih del ni mogoče izvajati, saj je nevarnost za delavce, ki bi delali pod plaziščem, prevelika. Medtem so že izbrali usposobljenega izvajalca za delo na tako strmih brežinah.

"Po končani sanaciji se bo takoj pospešeno nadaljevala rekonstrukcija ceste, ki bo končana v okviru pogodbeno dogovorjenih vrednosti. Računamo, da bi projekt do te mere, da bo zagotovljena prevoznost, končali do sredine naslednjega leta," je pojasnil Kumer in dodal, da so finančna sredstva zagotovljena.

Tudi na direkciji za infrastrukturo so potrdili, da je končanje sanacije plazu predvideno do sredine leta 2023, a dodali, da bo po izvedbi sanacije ta pododsek ceste sicer prevozen, vendar pa promet po celotnem odseku še vedno ne bo dovoljen, saj cesta ne bo opremljena z varovalnimi ograjami nad strmimi brežinami vodotoka ter drugo prometno opremo.

Konec aprila bo po njihovih zagotovilih pripravljena projektna dokumentacija, maja pa nameravajo objaviti javni razpis za dokončanje vseh del. Če ne bo zapletov pri razpisu in bodo vremenske razmere ugodne, bodo vsa dela končana predvidoma konec leta 2024.

Poslanka Furmanova je ob tem v poslanskem vprašanju opozorila, da še vedno ni jasno, kdaj lahko prebivalci pričakujejo tudi obnovo ceste skozi Oplotnico, saj da so bila predvidena finančna sredstva v proračunu zamaknjena za dve leti.

Na direkciji za infrastrukturo so za STA v povezavi s tem povedali, da je bila že leta 2020 izdelana projektna naloga za izdelavo projektne dokumentacije, ki jo v skladu z dogovorom pripravlja Občina Oplotnica. Na direkciji jo pričakujejo predvidoma v prvi polovici naslednjega leta, ko bosta znana vrednost projekta in podatek, koliko zemljišč bo treba odkupiti.

Če bodo odkupi potekali brez težav, bodo zemljišča po načrtih direkcije pridobljena v letu 2024, gradnjo pa bi lahko začeli leta 2025, ko bodo z občino sklenili sporazum o sofinanciranju.