Županja Urška Mauko Tuš in župana Andrej Steyer (skrajno levo) ter Andrej Vrzel (skrajno desno) na novinarski konferenci. Foto: vodovodc2.si
Županja Urška Mauko Tuš in župana Andrej Steyer (skrajno levo) ter Andrej Vrzel (skrajno desno) na novinarski konferenci. Foto: vodovodc2.si

V vseh treh občinah ohranjajo prepričanje, da bo 8,3 milijona evrov vreden projekt končan po načrtih, to je do konca tega leta. "K projektu smo pristopili z namenom, da zagotovimo občanom varno, kakovostno in zanesljivo oskrbo s pitno vodo," je na novinarski konferenci v Svetem Juriju ob Ščavnici povedala županja občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš.

Vodovodno omrežje se po njenih besedah gradi tam, kjer doslej še ni bilo javnega vodovoda. Skupno bodo s tem v vseh treh občinah zagotovili dostop do ustrezne pitne vode skoraj 9500 ljudem.

"S tem bomo tudi izboljšali tehnično stanje celotnega omrežja in zmanjšali vodne izgube, ki so trenutno skrb vzbujajoče," je povedala županja.

Med drugim bodo nadgradili trenutno zelo obremenjeno črpališče pri Podgradu, zgradili prečrpališče pri Blagušu in položili približno 39 kilometrov vodovodnega omrežja, od tega 764 metrov transportnih cevovodov, 10.232 metrov primarnih cevovodov ter 28.417 metrov sekundarnih cevovodov.

Cilj je zagotoviti občanom stabilno oskrbo z varno pitno vodo. Foto: vodovodc2.si
Cilj je zagotoviti občanom stabilno oskrbo z varno pitno vodo. Foto: vodovodc2.si

Stabilna oskrba z varno pitno vodo

"Cilj je zagotoviti občanom stabilno oskrbo z varno pitno vodo," je dejal župan občine Apače Andrej Steyer. Po njegovih besedah bo po koncu tega projekta lahko priključenih na javno vodovodno omrežje blizu 90 odstotkov gospodinjstev.

V Gornji Radgoni in Lokavcih so doslej izvedli približno 70 odstotkov del, v občini Apače blizu 80 odstotkov, v občini Sveti Jurij ob Ščavnici pa približno 85 odstotkov. Dela za povečanje zmogljivosti črpališča v vodarni Podgrad in transportni vodovod se bodo začela predvidoma maja.

"Nadejamo se, da bo gradnja tekla naprej nemoteno in da bomo končali projekt v dogovorjenem roku," je dejal Steyer. "Veseli me, da je gradnja na terenu do zdaj potekala nemoteno," je dodal.

Sodelovanje med občinami je pomembno

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel je poudaril pomen sodelovanja med občinami. "To bi veljalo ponoviti še pri drugih projektih, saj drugače manjše občine težje pridemo do evropskih sredstev," je povedal.

Projekt je ocenjen na 8,3 milijona evrov, od tega prispeva 4,4 milijona evrov EU iz kohezijskega sklada, Slovenija pa nekaj manj kot 770.000 evrov. Pogodbo z izvajalci del so podpisali decembra 2021.

V občini Apače so doslej izvedli večji del del na primarnem vodovodu Apače–Lešane ter na sekundarnem vodovodu Črnci–Žepovci, kjer so gradili sočasno z rekonstrukcijo državne ceste. Izvedena je tudi večina del na odsekih sekundarnega vodovoda za del naselja Črnci ter odseka vodovoda za del naselja Žiberci in Drobtinci.

V občini Gornja Radgona so zgrajeni odseki novega vodovoda med drugim na območju Ceste na stadion, na nekdanji avtobusni postaji, na območju Grajskega hriba in v delu naselja Podgrad. Trenutno gradijo na območju Jurkovičeve ulice in na bregu za Mariborsko cesto in zdravstvenim domom, končana pa je večina gradbenih del na vodovodu Lokavci.

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici so med drugim zgradili sekundarno vodovodno omrežje v Seliščih, Blagušu, Rožičkem Vrhu in Stanetincih. Letos je med drugim predvidena gradnja v Jamni in sanacija razkopanih cest.