Nepremičnino, ki so jo Vojničani poimenovali
Nepremičnino, ki so jo Vojničani poimenovali "vojniški mavzolej", je DUTB prevzel sredi leta 2015 v izjemno slabem stanju, potem ko sta dva investitorja pristala v stečaju. Foto: Zajem zaslona spletna stran DUTB

Še nedokončan velik stanovanjski objekt s 43 stanovanji in garažno hišo, ki je bil zgrajen leta 2009 in so ga domači poimenovali "vojniški mavzolej", je pred petimi leti v zelo slabem stanju prevzela Družba za upravljanje terjatev bank oz. t. i. slaba banka.

V času stečajnega postopka objekt ni bil primerno vzdrževan in varovan, posledica so bili vlomi in uničevanje.

Po prevzemu je DUTB objekt zavaroval, ga očistil, opravil nujna sanacijska dela in začel aktivno trženje. Objekt je skušal prodati za slabih 1,7 milijona evrov, a kupca ni našel. Zato je nerazumljivo, da je ceno zdaj dvignil na 1,9 milijona, pravi župan Vojnika Branko Petre: "Za takega resnega lastnika bi bila pravzaprav želja objekt čim prej nekako spraviti v funkcijo in se seveda na ta način tudi izogniti njegovemu propadanju."

Kot ena izmed možnosti tudi dokončanje objekta z lastnimi sredstvi

DUTB je imel sicer letos za nakup objekta kot celote kar nekaj povpraševanja. Če se mu v naslednjih mesecih z enim izmed potencialnih kupcev ne bo uspelo dogovoriti za nakup, bo znova preučil scenarij dokončanja objekta z lastnimi sredstvi ter prodajo posameznih stanovanj na trgu, poroča STA.

A na slabi banki odgovarjajo, da objekte prodajajo po vrednosti, ki ga na podlagi tržnih razmer vsako leto pripravi certificiran cenilec. Razlog, da objekt še ni prodan, pa ni v ceni, temveč v velikem finančnem vložku, ki je potreben za dokončanje objekta. Če je tako, župan slabi banki predlaga, naj objekt najprej dokonča. "Verjamem v to, da bi lahko, če bi DUTB vložil v dokončanje stanovanj, v letu oz. letu in pol vseh 42 stanovanj dobilo novega lastnika."

Občina je sicer družbi DUTB ponudila pomoč pri urejanju dokumentacije in zagotovitvi prostora za dodatna parkirišča. Garažna hiša objekta je namreč premajhna.