Premier Golob je slavnostno odprl celjski industrijski sejem. Foto: BoBo/Edi Einspiller
Premier Golob je slavnostno odprl celjski industrijski sejem. Foto: BoBo/Edi Einspiller

Premier se je zavzel tudi, da bi bil industrijski sejem vsako leto, ne le vsako drugo. Po mnenju Roberta Goloba je Mednarodni industrijski sejem priložnost za mlade rodove, da se naučijo novih spretnosti za nove čase. Tudi zato je opozoril, da se Slovenija, tako kot preostala Evropa, spopada s pomanjkanjem delovne sile, te težave pa ne bo mogoče rešiti brez prihoda tujih delavcev.

Premier je spomnil na spremembe zakonodaje o tujcih in zaposlovanju tujih delavcev. Predlog novele zakona o tujcih prav danes prestaja ponovno glasovanje v DZ-ju, potem ko je državni svet nanj izglasoval odložilni veto. Golob je napovedal tudi odprtje konzularnega predstavništva na Filipinih zaradi lažjega prihoda filipinskih delavcev v Slovenijo.

Poudaril je tudi pomen zelenega prehoda in prestrukturiranja slovenske industrije. V ta namen je na voljo več kot milijarda evrov nepovratnih sredstev, kar mora gospodarstvo po Golobovem mnenju izkoristiti.

V izjavi za medije je dodatno poudaril, da je sejem v Celju najboljši pokazatelj tega, kar premore slovenska industrija, "ki premore veliko", in je tudi način, kako se odpiramo v svet.
Slovenija je po njegovih besedah ena najbolj industrializiranih evropskih držav. "Na tretjem mestu smo, takoj za Irsko in Češko," je poudaril premier in dodal, da se trenutno evropska industrija najbolj prestrukturira v svoji zgodovini, tako zaradi energetske krize kot zaradi zelenega prehoda.

Foto: BoBo/Edi Einspiller
Foto: BoBo/Edi Einspiller

Najpomembnejše inovacije industrije

Obiskovalci, predvsem gre za predstavnike podjetij, ki na tem sejmu sklepajo posle, si bodo lahko ogledali najpomembnejše inovacije svetovne industrije, je poročal Prvi.

Logistična izvedba industrijskega sejma je zelo zahtevna, saj selitev več ton težkih strojev traja dalj časa. To je tudi eden od glavnih razlogov, da ga prirejajo vsako drugo leto. Da lahko vsi stroji delujejo nemoteno in da to nima vpliva na električno oskrbo mesta Celje, so prireditelji za čas sejma zakupili tri transformatorske postaje.

Najpomembnejši sejem JV Evrope

Predsednica upravnega odbora družbe Celjski sejem Nina Ermenc Pangerl je medtem dejala, da je na sejmu, ki je po njenih besedah največji in najpomembnejši industrijski sejem v jugovzhodni Evropi, letos na ogled 1000 blagovnih znamk iz 36 držav, na dogodku pa se predstavlja 330 razstavljavcev. Pričakuje, da si bo omenjena sejma ogledalo okoli 20.000 obiskovalcev.

"S partnerskim pristopom bo Celjski sejem postal še pomembnejši za Celje, Slovenijo in celotno regijo," je dejala in dodala, da je sejem časovno usklajen z velikima industrijskima sejmoma v Nemčiji in Italiji. Prav te dni npr. v Hannovru v Nemčiji poteka eden največjih tovrstnih svetovnih dogodkov.

Sejem v Celju je po njenih besedah na ravni sejmov iz tujine. "Razstavljavci so se potrudili in pripeljali sem res zadnjo tehnologijo, avtomatizacijo, robotiko. Mislim, da ljudje iz stroke imajo kaj videti, veliko je poudarka na prenosu znanja, na prenosu dobrih praks," je dejala Ermenc Pangerl. Največ razstavljavcev je iz Slovenije in bližnjih držav, prihajajo pa tudi od drugod. Sicer pa je logistično izvedba takšnega sejma z veliko stroji velik zalogaj.

Celjski župan Matija Kovač (skrajno levo). Foto: BoBo/Edi Einspiller
Celjski župan Matija Kovač (skrajno levo). Foto: BoBo/Edi Einspiller

Župan Kovač: Sejemska dejavnost je aktualna

"Danes se je pokazalo, da je sejemska dejavnost v Celju še kako aktualna. Z organizacijo tako visoko strokovnih sejmov, kot je tokratni industrijski sejem, se vsekakor vidi, da je perspektiva te dejavnosti v mestu živa, aktivna in da bo krojila tudi prihodnost našega mesta," pa je v izjavi poudaril župan Mestne občine Celje Matija Kovač.

Sejmi v mesto pripeljejo veliko tudi tujih obiskovalcev, tako da so nastanitvene zmogljivosti v mestu in okolici zasedene. "Kolikor sem seznanjen, so celjski hoteli skozi leto zasedeni dovolj dobro, da dobro poslujejo, a ob takih priložnostih bi si želeli še več nastanitvenih kapacitet. In za to si bomo tudi prizadevali," je napovedal župan.

Krizna leta slovenske industrije

Direktor Razvojnega centra orodjarstva Slovenije (Tecos) Aleš Hančič je ocenil, da ima slovenska industrija za seboj nekaj kriznih let, trenutno pa jo ob poslabšanju gospodarske klime pestita predvsem inflacija in pomanjkanje kadrov. Opozoril je še na velik zaostanek na področju digitalizacije industrije. V izjavi medijem pa je dejal še, da so takšni sejmi pomembni predvsem zaradi druženja in pretoka idej, saj zberejo "izjemno koncentracijo znanja in rešitev". Navdušen je nad rastjo tega sejma.

Mednarodni industrijski sejem v Celju je v zadnjih nekaj letih postal eden največjih in najpomembnejših sejmov s področij orodjarstva in strojegradnje, varjenja in rezanja, industrije polimerov, industrijskega vzdrževanja ter industrijske avtomatizacije, robotike in elektronike v jugovzhodni Evropi.

Po navedbah družbe Celjski sejem se bo sejmišče do petka, ki je zadnji dan obeh sejmov, spremenilo v eno izmed večjih proizvodenj v Sloveniji z najsodobnejšimi in tehnično najbolj dovršenimi stroji, aparati, napravami, industrijskimi roboti, orodji in aplikacijami v Sloveniji.

Industrijskemu sejmu se je letos pridružil še sejem Lestech, na katerem 15 razstavljavcev iz Slovenije, Italije in Nemčije predstavlja 50 blagovnih znamk. Na njem se je mogoče seznaniti z novostmi in rešitvami na področju strojev in tehnologij za obdelavo lesa in repromaterialov.