Pogorišče v večstanovanjski stavbi v Brežicah. Foto: PU Novo mesto
Pogorišče v večstanovanjski stavbi v Brežicah. Foto: PU Novo mesto
"Mi pa vemo, da je storil tisto največ, rešil je človeško življenje in v ta namen nevarnosti izpostavil tudi svoje," so o Branku Zupancu zapisali na PU Novo mesto. Foto: PU Novo mesto

Policist Postaje mejne policije Dobova Branko Zupanc je v petek dopoldne, ko ni bil v službi, v svojem bloku v Brežicah slišal krike sosede, da gori. Takoj je stekel v pritličje, kjer se je po hodniku iz gorečega stanovanja 59-letnega moškega valil gost črn dim.

Med tem ko je njegova partnerica o požaru takoj obvestila policiste in stanovalce pozivala, naj zapustijo objekt, je Branko Zupanc pohitel na pomoč sosedu. Kot prostovoljni gasilec v PGD-ju Brežice mesto se je zavedal, da šteje vsaka sekunda. S silo telesa je razbil zaklenjena vrata stanovanja in se po tleh, kjer je manj dima, skušal splaziti tja, od koder je bilo slišati stokanje moškega. Zadrževal je dih, a mu do soseda ni uspelo priti.

Vrnil se je na hodnik in nato z gasilnim aparatom razbil okno stanovanja. Začel je gasiti in poklical soseda, ki je obležal na gorečem kavču, naj se skuša približati oknu. Moškemu se je uspelo dvigniti, Zupanc pa ga je nagnil skozi okno, da je lahko zadihal. Takrat so na kraj nesreče prispeli njegovi kolegi policisti in gasilci iz PGD-ja Brežice mesto.

Reševalci so hudo opečenega moškega odpeljali v bolnišnico, a naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje zdaj stabilno. V bolnišnico je zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida moral tudi Zupanc, ki pa se je že vrnil domov. Kot še poudarjajo na Policijski upravi Novo mesto, policist z 29-letnimi izkušnjami in predani gasilec meni, da ni storil nič izjemnega.