Most čez Dravo v Rušah. Foto: Arhiv avtorja/Občina Ruše
Most čez Dravo v Rušah. Foto: Arhiv avtorja/Občina Ruše

Na to temo je bilo sklicanih že več sej občinskega sveta, ki še vedno niso prinesle koraka naprej. "V Rušah imamo kaos," je na novinarski konferenci povedal član svetniške skupine Združena akcija (ZA) Darko Knez. "Županja pelje stvari čisto po svoje, ni pripravljena sodelovati, ni se pripravljena dogovarjati, postopki so netransparentni, včasih tudi na meji zakonitosti," je dejal.

Po njegovih besedah je županja s takšnim ravnanjem izgubila podporo večine od skupno 18 občinskih svetnikov. "Podpirajo jo še mogoče trije ali štirje svetniki," je povedal.

Občinski svetniki županji Urški Repolusk očitajo, da je na lastno pest uveljavila novo traso obvoznice. Državno cesto, ki bi umaknila tovorni promet iz središča Ruš, načrtujejo sicer že več kot 30 let. A sprva načrtovani potek njenega zahodnega dela po mnenju občinske uprave ni več optimalen, zato so predlagali novo traso ob železniški progi. Tamkajšnji prebivalci, ki so se tudi združili v civilno iniciativo, temu nasprotujejo, razširile pa so se tudi domneve, da županja s tem umika obvoznico stran od svoje hiše, kar pa Urška Repolusk odločno zanika.

Skupina občinskih svetnikov vztraja, da je treba postopke vrniti v stanje pred spremembami, ki jih je z možnostjo nove trase obvoznice vanje vnesla županja pred dvema letoma. Kot je danes povedal predstavnik SD-ja Martin Lesjak, so to županji naložili že februarja, a jih ne upošteva.

Svetniki: Županja blokirala izredno sejo

Da bi to znova poudarili, so poskušali sklicati izredno sejo občinskega sveta, a jim županja po njihovih besedah tega ni omogočila. Namesto tega je za četrtek sama sklicala novo izredno sejo občinskega sveta s predlogi sklepov, ki jim občinski svetniki nasprotujejo. Do zdaj je sklicala že tri takšne seje, a so se občinski svetniki vsakič uprli takšni razpravi.

Prepričani so namreč, da želi županja s takšnimi sklepi le oprati svoje ime. "Z zadnjimi postopki, ki jih županja pelje, nas sili, da bi legalizirali njeno početje. Tega ne bomo storili. Javno pozivamo županjo, naj preneha s tem," je dejal Lesjak.

Županja v sporočilu za javnost pojasnjuje, da s svojimi sklici sej s predstavitvijo dejavnosti v povezavi z obvoznico in njihovih finančnih posledic za proračun le izpolnjuje zahteve, ki so ji jih februarja naložili občinski svetniki. "Gradivo poleg strokovne vsebinske predstavitve aktivnosti in finančnih posledic vsebuje tudi sklepe, na osnovi katerih bi lahko svetniki sprejeli nadaljnje odločitve glede postopka sprejemanja občinskega prostorskega načrta," je zapisala.

Katera trasa ceste je boljša?

Svetnikom predlaga, da se odločijo, ali naj se v nadaljnjih postopkih ohranita obe različici trase ali pa se eno od njiju izloči. Svetniki, ki so bili zastopani na današnji novinarski konferenci, pa vztrajajo, da se o tem ne bodo opredeljevali, saj da je bila odločitev o trasi sprejeta že pred leti.

"Svetniki ne želimo razpravljati o posameznih različicah, ampak želimo, da se povrne stanje, ki je bilo, preden je županja začela svoje dejavnosti, s katerimi je povzročila razdor v Rušah," je povedal Knez.

Obvoznica je sicer državni projekt, v prostor pa jo mora umestiti občina. Naložba je ocenjena na približno 21 milijonov evrov.

V Rušah na nogah zaradi trase obvoznice