Igorja Zorčiča je leta 2018 v drugem krogu županskih volitev v Brežicah z nekaj manj kot 55 odstotki glasov premagal Ivan Molan, ki je s tem nastopil že peti mandat. Foto: BoBo
Igorja Zorčiča je leta 2018 v drugem krogu županskih volitev v Brežicah z nekaj manj kot 55 odstotki glasov premagal Ivan Molan, ki je s tem nastopil že peti mandat. Foto: BoBo

Igor Zorčič, ki je v prejšnjem sklicu parlamenta opravljal funkcijo predsednika DZ-ja, se je za funkcijo brežiškega župana že potegoval na zadnjih županskih volitvah, na katerih ga je v drugem krogu premagal tekmec oz. dolgoletni brežiški župan Ivan Molan. Za vnovično kandidaturo na lokalnih volitvah se je Zorčič odločil, ker meni, da Brežice ne sledijo razvoju ter da mesto in občina, sicer kraji z velikim potencialom na področjih kmetijstva, turizma in gospodarstva, teh ne znata izkoristiti, je povedal na novinarski konferenci.

Ker občina Brežice po njegovem mnenju razvojno zaostaja za podobnimi občinami, pa je Zorčičev cilj in cilj njegovih somišljenikov, da to spremenijo – da Brežicam povrnejo nekdanjo slavo gospodarsko-trgovskega in urbanega središča Posavja in da te s tem zaživijo novo "staro" življenje.

Med glavnimi programskimi izhodišči je navedel vrnitev življenja v mestno jedro, oživitev zdaj zapostavljenih krajev v občini in okrepitev njihove prometno-infrastrukturne povezave z Brežicami oz. zagotovitev tekoče prometne povezave z občinskim središčem, med drugim z ureditvijo cestno-železniških prehodov. Med drugimi prednostnimi nalogami je navedel prilagajanje energetski krizi. Zagotovili bodo, da bodo zneski na položnicah občanov za storitve, katerih cena je odvisna od odločitev občinskega sveta, najnižji možni, je poudaril.

Ker se Brežice kot kraj in občina starajo, Zorčič želi več pozornosti nameniti potrebam upokojencev in njihovi nastanitvi. Dotaknil se je tudi gospodarstva in ocenil, da v občini, glede na to, da so njene poslovne cone zapolnjene, primanjkuje novih tovrstnih zemljišč. Glede zemljišč v t. i. gospodarskem središču Feniks pa je menil, da je tam ostalo za zdaj le pri obljubah. Brežice zato po njegovih besedah stagnirajo, morebitnim novim iskalcem razpoložljivih gospodarskih površin pa nimajo več kaj ponuditi.

Zorčič računa, da mu bo tokrat uspelo premagati dolgoletnega župana

Zorčič računa na zmago in na soočenje z dolgoletnim brežiškim županom Ivanom Molanom v drugem krogu županskih volitev. Kandidiral bo kot neodvisni županski kandidat. O morebitni podpori političnih strank pa je še dodal, da se o tem pogovarja z nekaterimi brežiškimi svetniki.

Kandidaturo za brežiškega župana je do zdaj napovedal le še Molan, ki mu teče peti mandat. Njegov prvi je sicer trajal le leto dni, namerava pa se potegovati še za šestega. Zorčiča je leta 2018 v drugem krogu županskih volitev premagal z nekaj manj kot 55 odstotki glasov.