Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Ljudje so pač navajeni, da je bila cena toplote ugodna, zato ni bilo potrebe po varčevanju, zdaj pa je treba življenjske navade prilagoditi novim razmeram," je v izjavi za javnost dejal direktor Komunalnega podjetja Velenje Gašper Škarja. Poudaril je tudi, da javno podjetje ves čas dela transparentno, vse javno objavlja, pripravili so tudi več brošur, zloženk in medijskih dogodkov, na katerih poskušajo ozaveščati svoje uporabnike in jih spodbujati k nižji porabi toplote.

Prebivalce Velenja so sicer zneski na položnicah močno presenetili. Eden od občanov Velenja je na družbenem omrežju zapisal, da se mu je cena ogrevanja v zadnjih treh mesecih povišala s 123,13 evra na 351,32 evra ob večinoma prižganem enemu radiatorju v dnevnem prostoru. Drugi pa je navedel, da je januarja prejel položnico za komunalne storitve v znesku 438,46 evra, od tega znaša strošek ogrevanja 296,90 evra.

Višji stroški delno posledica rasti cen emisijskih kuponov

Kot je zapisano na spletnih straneh velenjske komunale, variabilni del cene toplote ostaja nespremenjen in znaša 73,05421 evra za megavatno uro. V letošnji kurilni sezoni je treba upoštevati tudi 22-odstotni davek na dodano vrednost na energent, ki ga je vlada v prejšnji kurilni sezoni znižala na 9,5 odstotka.

"Žal je vedno višja cena toplotne energije delno posledica rasti cen emisijskih kuponov, ki jih moramo plačevati za ogrevanje kljub našim prizadevanjem, da bi bili plačila kuponov za ogrevanje opravičeni, saj je daljinski sistem ekološki. Na ceno emisijskih kuponov Komunalno podjetje Velenje nima vpliva," navajajo v komunali.

Ob rekordnih temperaturah lani najnižja poraba toplotne energije doslej

Zaradi rekordno visokih temperatur v letu 2023, ki so se zavlekle v pozno jesen in začetek zime, in ukrepov, ki so jih začeli upoštevati odjemalci, kot so znižanje priključnih moči, energetska sanacija stavb in varčevanje pri ogrevanju, je bila poraba toplotne energije lani najnižja doslej, kar je ugodno vplivalo na stroške pri uporabnikih.

Nazadnje je velenjska komunala ceno ogrevanja dvignila s 1. februarjem lani za industrijski in poslovni odjem, za gospodinjski odjem pa s 1. majem lani, in sicer zaradi povišanja povprečne nakupne cene toplote iz Termoelektrarne Šoštanj, ki jo potrjuje Agencija RS za energijo.