Muzej Anin dvor. Foto: Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina
Muzej Anin dvor. Foto: Javni zavod za turizem in kulturo Rogaška Slatina

Za uspešno kandidiranje za pridobitev razpisanih sredstev ministrstva za kulturo je bilo treba zasledovati projektne cilje razpisa, zaradi česar je slatinska občina prijavila tako digitalizacijo treh objektov kulturne dediščine, digitalizacijo zbirk v Aninem dvoru, digitalno aplikacijo na fasadi Grand hotela Rogaška, izboljšanje kulinarične ponudbe destinacije ter izobraževanja za turistične deležnike, je zapisano na spletnih straneh občine.

V okviru projekta bo z uporabo najsodobnejših tehnologij na zanimiv, tehnološko napreden ter izobraževalen način domačim in tujim gostom tudi predstavljena zgodba Rogaške Slatine. Digitalne izkušnje bodo na zanimiv način dopolnile splošno zgodbo razvoja lokalne kulture, pomena zdravilne vode in drugih značilnosti Rogaške Slatine. Oprli so se na dve tehnologiji – projekcijsko mapiranje oz. projeciranje video vsebine na arkade objekta Grand hotela Rogaška ter na obogateno resničnost v okviru mobilne oz. digitalne aplikacije v zbirkah Aninega dvora.

Slovite arkade Grand hotela Rogaška so del najbolj prepoznavnih mestnih znamenitosti, ki so skozi zgodovino gostile mnoge zgodbe. Hkrati je tudi prostor za posebne dogodke, zato bodo prav na njegovo pročelje izvajane vizualno bogate večerne videoprojekcije. Predstavili bodo ključne poudarke, ki so zaznamovali in oblikovali Rogaško Slatino: povezanost mesta in turistične dejavnosti z mineralno vodo ter mednarodno priznano tradicionalno dejavnost oblikovanja kristalnega stekla.

Obogatena resničnost

Digitalno aplikacijo z implementacijo obogatene resničnosti bo moč najti v Aninem dvoru. Tam si bodo lahko obiskovalci izposodili tablico z naloženo aplikacijo, ki bo omogočala prikaz prostorsko umeščenih digitalnih vsebin. Te bodo za zdaj na voljo za uporabo pri obisku steklarske in vodne zbirke, aplikacija pa bo služila hkrati kot dodatna izobraževalna vsebina.

Sestavni del projekta je tudi izboljšanje lokalne kulinarične ponudbe na destinaciji, ki je poimenovana Okusi Rogaške Slatine. Steklarska juž'na predstavlja štirihodni gastronomski meni iz lokalnih jedi, ki jih je po predlogi sestavil kuharski šef Tomo Žgajner, in sicer v dveh različicah, poimenovanih po glažarju in žlajferki – dveh likih iz preteklosti slatinske tradicije.

Vrednost projekta je znašala 233.386 evrov, občina pa je za projekt zagotovila proračunskih 61.216 evrov.