Onesnažena zemlja je bila odstranjena. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Onesnažena zemlja je bila odstranjena. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Po ministrovih besedah bo sanacija onesnažene zemljine na igriščih pri vseh 10 celjskih vrtcih stala okoli tri milijone evrov. Dejal je, da je sanacija okoljskih bremen naloga države in je za aktualno vlado prioriteta. Otrokom je treba omogočiti igro na neoporečnih zemljinah, je še dodal Vizjak.

Okoljsko ministrstvo je sanacijo onesnažene zemljine v celjski občini začelo leta 2019 in od takrat do danes saniralo igrišča v sedmih vrtcih in otroško igrišče na savinjskem nabrežju. Letos bo ministrstvo izvedlo še sanacijo igrišča v vrtčevski enoti Sonce, prihodnje leto pa sanacijo zadnjih dveh igrišč, in sicer vrtcev Čiračara in Gaberje.

Predstavnica okoljskega ministrstva Bernarda Podlipnik je ocenila, da je sanacija celjske kotline obsežen projekt, ki so ga začeli prav s sanacijo vrtčevskih igrišč. Kot je dejala, so tako poskrbeli za najranljivejšo skupino, to so predšolski otroci.

"Potekajo tudi priprave na sanacijo nezakonitega odlagališča Bukovžlak. V enem mesecu pričakujemo pridobitev gradbenega dovoljenja, sanacija pa se bo predvidoma začela jeseni," pravi Podlipnik.

Zelo intenzivno se okoljsko ministrstvo pripravlja tudi na sanacijo območja stare Cinkarne, ki bo s tehničnega in finančnega vidika zelo obsežen in zahteven projekt. Bernarda Podlipnik pričakuje, da bodo pri tem projektu v prihodnjih letih zelo tesno sodelovali s celjsko občino.