Foto: BoBo
Foto: BoBo

V celotnem ptujskem sodnem okrožju so rešili 31.249 zadev oziroma za skoraj desetino manj kot leta 2017. Vseeno so za približno enak delež znižali število nerešenih zadev. Kot so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili v uradu ptujskega okrožnega sodišča, so imeli ob koncu lanskega leta skupaj 4.893 nerešenih zadev, leto prej pa 5.478.

Samo na okrožnem sodišču so lani prejeli vse skupaj 3.803 zadeve, od tega 987 pomembnejših. Skupaj so rešili 3.849 zadev, kar je po besedah predsednika sodišča Andreja Žmauca toliko, kot so načrtovali, in so tako tudi obvladovali pripad. Število nerešenih zadev iz leta v leto upada, je še dodal Žmauc.

Uspešno zadnja leta rešujejo tudi sodne zaostanke, samo lani so jih zmanjšali za 4,5 odstotka. Zdaj imajo na okrožnem sodišču še 37 nerešenih zadev, ki so starejše od pet let, in štiri zadeve, ki so starejše od deset let.

Nekoliko je v primerjavi z letom prej upadlo tudi število novih insolvenčnih zadev, ki so jih lani v obravnavo prejeli 262, leta 2017 pa 285. Večinoma je sicer šlo za osebne stečaje, medtem ko je bilo novih stečajev nad pravnimi osebami lani 57.

Spoprijemajo se s prostorsko problematiko
Sicer pa na vseh treh sodiščih ptujskega okrožja trenutno dela 26 sodnic in sodnikov, sodno osebje pa šteje 119 ljudi. Trenutno potekata razpisa za zasedbo dveh sodniških mest na ptujskem okrajnem sodišču. Zaradi uveljavitve družinskega zakonika, ki na sodišče prenaša številne nove pristojnosti in bo začel veljati sredi aprila, se bodo kadrovsko okrepili na družinskem oddelku.

Na Ptuju se sicer ukvarjajo tudi s prostorsko problematiko, saj so nekatere njihove pisarne na okrožnem sodišču prenatrpane. Kot dodajajo, je premajhen tudi njihov prostor za shranjevanje zaseženih predmetov.