Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Za Ptujčane, ki so priključeni na sistem daljinskega ogrevanja, so se cene toplotne energije z novim letom povišale, za nekatere celo podvojile. Kot je pojasnil direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik, so razlog za to izključno višji stroški zaradi dviga cen energentov, predvsem zemeljskega plina, na svetovnem trgu.

Neto cena plina je tudi na Ptuju, v primerjavi s preteklim obdobjem, petkrat višja, podobno pa se je po besedah Hodnika zgodilo s ceno elektrike, ki je 2,5-krat višja. "Ob tem je tudi cena toplote, ki jo odkupujemo od podjetja Top energija za kogeneracijo, letos višja, to pa so elementi, ki tvorijo variabilni del cene in dvigujejo ceno ogrevanja v nebo," še pojasnjuje direktor ptujskega javnega podjetja.

Ob tem je poudaril, da lahko uporabniki tudi sami vplivajo na strošek položnice. Ker gre za plačilo enakih zneskov skozi vse obdobje kurilne sezone, je znesek oziroma akontacijo mogoče prilagajati. Po njegovih besedah si namreč nekateri akontacije znižajo, drugi zvišajo, zato je uporabnike pozval, da to storijo tudi sami.

Hodnik meni, da bi si bilo smiselno akontacijo znižati, saj naj bi podražitev zadevala samo en del leta. Zdajšnji dvig stroškov akontacije za sto odstotkov po njegovem mnenju namreč ne pomeni, da bo tudi skupni strošek kurilne sezone v enaki višini, saj bo to znano šele po zaključku poračuna, odvisen pa bo od zunanjih temperatur, porabe posameznega stanovanja in podobno.

"Zato bi bilo smiselno akontacijo prilagoditi. Uporabniki to lahko uredijo tako, da se obrnejo na naše podjetje. Omogočamo pa tudi plačilo akontacij ali pozneje poračuna v daljšem časovnem obdobju. Če uporabnik želi dogovor o daljšem odplačevanju, naj stopi v stik z nami, da mu lahko omogočimo poravnanje obveznosti vsaj do začetka prihodnje kurilne sezone," je dodal Hodnik.

Ker Javne službe Ptuj v prihodnje ne želijo biti več tako odvisne od dogajanja na trgu vhodnih energentov, bodo vse moči usmerili v prihodnje znižanje stroškov ogrevanja. Hodnik priznava, da jih je sprememba cen energentov res nekoliko presenetila, saj se je zgodila v vsega pol leta, kljub temu pa ostajajo usmerjeni v projekt obnove kotlovnice.

Obstoječe kotle na zemeljski plin nameravajo menjati s kotlom na lesno biomaso, saj želijo zmanjšati odvisnost od nihanj energentov na trgu. Hodnik verjame, da bo po zaključku investicije ta variabilni del cene, ki letos povzroča težave, razrešen, saj je pri uporabi lesnih sekancev bistveno nižji.

"Kljub vsem zapletom, ki smo jih imeli v povezavi s tem projektom v preteklem letu, še vedno ostajamo optimistični, da ga bomo lahko končali do konca tega koledarskega leta. To bi pomenilo pocenitev stroškov ogrevanja, zato prošnja uporabnikom za razumevanje v povezavi s trenutnimi razmerami," je še dodal Hodnik.

Ptujska županja je sicer še pred novim letom govorila o okoli 40-odstotnem povišanju cen za uporabnike sistema daljinskega ogrevanja, na katerega je priključenih okoli 2500 ptujskih gospodinjstev, zdaj pa je v razpravi na Facebooku pojasnila, da so takšne izračune prejeli od strokovnih služb.