Negova letos praznuje 910. obletnico prve pisne omembe. Foto: Goran Rovan
Negova letos praznuje 910. obletnico prve pisne omembe. Foto: Goran Rovan

S sinočnjim odprtjem razstave Negova skozi čas, ki jo je pripravil Pokrajinski muzej Maribor, in koncertom srednjeveške glasbe se je v kraju, ki leži okoli 15 kilometrov od Gornje Radgone, začela letošnja Prangerjada. Na njej sodelujejo turistična društva iz devetih slovenskih krajev, v katerih še imajo sramotilne stebre. Pri Negovi so ga dobili leta 1656, pravi vodnica po tamkajšnjem gradu Manja Šturm Dolinšek in dodaja: "Še preden so v Negovi zgradili prvo cerkev, je ob kapelici sv. Antona stal neki rdeči križ, ki je imel isto funkcijo kot poznejši sramotilni steber."

S sojenjem oziroma sramotenjem na prangerjih in srednjeveškimi plesi se bodo obiskovalci lahko seznanili še to popoldne, pri Negovi pa jim ponujajo tudi tržnico, tiskarsko in kovaško delavnico, pa spretnosti žonglerjev, bruhalcev ognja, lokostrelcev in drugih srednjeveških zabavljačev. Prangerjada se bo z viteškimi igrami končala jutri, po današnji opoldanski slovesnosti ob 910. obletnici Negove pa so predstavili tudi grajski tabor za otroke. Negovski grad že osem let upravlja Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, ki ga ohranja pri življenju s številnimi zanimivimi dogodki in prireditvami. Direktorica Norma Bale pravi, da so na obrobju v vseh pomenih besede. "Zato se seveda od tistih, ki delamo na obrobjih, pričakuje, da delamo več, morda tudi bolj kreativno, predvsem pa z manj denarja kot kje drugje."

A številni obiskovalci negovskega gradu potrjujejo, da je bila odločitev o negovanju kulturnega turizma prava odločitev.