Degradirano območje stare celjske cinkarne. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Degradirano območje stare celjske cinkarne. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Na natečaj za urbanistično ureditev 16-hektarskega območja stare cinkarne, ki je prepojeno s težkimi kovinami, se je prijavilo 13 projektantskih skupin. Zmagovalno rešitev je zasnovala ekipa arhitektov in urbanistov iz Avstrije, Španije in Nemčije, je povedal celjski župan Matija Kovač.

"Najbolje združuje potrebe prihodnje pozidave na tem območju in hkrati prinaša remediacijo z naravnimi pristopi. Verjamem, da bo to strokovna podlaga za izdelavo konkretnega občinskega prostorskega načrta," je pojasnil Kovač.

Tega pa bodo morali združiti s sanacijskim programom, ki ga bo predvidoma v kratkem za celotno območje Celja sprejela država. "Minister Bojan Kumer je prisluhnil dolgoletnim zahtevam celjske poslanke Janje Sluga in pripravil osnutek odloka o sanaciji območja," je še dodal celjski župan.

Ni pa še znano, koliko časa bo trajala in stala sanacija tako celotne celjske občine kot tudi območja stare cinkarne. Tega je pred dvema desetletjema za simbolično ceno Cinkarna Celje prodala Občini Celje.