Preimenovanja ulic

Še pred odločitvijo o preimenovanju v Cesto osamosvojitve Slovenije je župan Roman Leljak želel, da bi se radenska Titova cesta poimenovala po doktorju Ateju Šariću, nekdanjem lastniku tamkajšnjega turističnega kompleksa. Preimenovanju se je uprlo dobrih 500 podpisnikov peticije. Preimenovanja nočejo, zato že zbirajo podpise za izvedbo referenduma.

Pobudniki zbiranja podpisov za referendum v Radencih so prepričani, da gre pri umiku prvotnega predloga in nadomestitvi s Cesto slovenske osamosvojitve za pretkan manever. "Gre najbrž za taktično potezo, da občani ne bi nasprotovali takemu, bom rekel, vsebinskemu predlogu," je za TV Slovenija povedal prvopodpisani Fran Vukajč. Pa bi za takšno poimenovanje po mnenju Vukajča gotovo bila primerna tudi katera druga še neimenovana cesta ali ulica.

Da si nikakršnega preimenovanja ulic v Radencih ne želijo, so odločili tudi v svetu krajevne skupnosti. "O tem je bil sestavljen tudi zapisnik, bil posredovan županu, vendar očitno on tega ni upošteval," je povedal Drago Kocbek iz Krajevne skupnosti Radenci. Titovo cesto je občinski svet kljub temu preimenoval, župan Roman Leljak pa tega več ne želi komentirati. Je pa na svojem profilu na Facebooku, potem ko je eden izmed svetnikov že napovedal tudi zbiranje podpisov, zapisal: "Morebitno zahtevo za referendum bom poslal v presojo Ustavnemu sodišču Republike Slovenije. Prepričan sem, da je nedopustno izražati referendumsko voljo v korist človeka, ki je vodil totalitarni sistem, bil komandant JLA."

Kot trdita Vukajč in Kocbek, Leljak po istem vzorcu pripravlja spremembo imen še dvaindvajsetih ulic. In temu številni nasprotujejo tudi iz popolnoma praktičnih razlogov. "Ljudje so navajeni na njih, vse dokumente imajo na te naslove in je res brez potrebe," je potezo komentiral Kocbek. In tudi zato so prepričani, da bodo zbrali potrebne podpise. Za začetek jih potrebujejo sto.