Pogorišče. Foto: Planinska zveza Slovenije
Pogorišče. Foto: Planinska zveza Slovenije

Podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen je na seji upravnega odbora opozoril, da bo verjetno težko v kratkem pridobiti še kakšno finančno pomoč za obnovo, saj še niso končani niti postopki obnove koč na Korošici in na Okrešlju. Se pa v kratkem obeta razpis za nepovratna sredstva za obnovo planinskih postojank, na katerem bi tudi lahko kandidirali. Podrobnosti razpisa naj bile znane v roku nekaj tednov, so njegove besede povzeli v sporočilu za javnosti.

Župan občine Mozirje Ivan Suhoveršnik je zagotovil, da bodo na občini dejavno pomagali pri pridobivanju vse potrebne dokumentacije in gradbenega dovoljenja, da bi društvo lahko kandidiralo na omenjenem razpisu. Prek štaba civilne zaščite so zaprosili za pomoč v obliki zabojnikov, ki bodo služili kot shramba za orodje ter bivalni objekt za potrebe izvajanja sanacijskih del na Golteh.

Požar je popolnoma uničil Mozirsko kočo. Foto: MMC RTV SLO
Požar je popolnoma uničil Mozirsko kočo. Foto: MMC RTV SLO

Sestanek s projektantko

Na Golteh je v ponedeljek sklican sestanek, kjer bo prisotna tudi projektantka Darja Bezovnik Planovšek, ki je kot domačinka ponudila pomoč pri projektiranju novega objekta, urbanist, predstavnik zavoda za varstvo narave in še nekaj drugih strokovnjakov, ki bi lahko pomagali pri čim hitrejši in kakovostno izvedeni obnovi, so napovedali. Zastavili so že tudi odbore, ki bodo skrbeli za odgovorno, transparentno in učinkovito delovanje pri postopkih za obnovo in pridobivanje sredstev.

Donacije za obnovo Mozirske koče

Planinsko društvo Mozirje, V Savinjski gaj 4, 3330 Mozirje

SI56 0242 6001 3741 942
(račun je odprt pri NLB)

Kot namen nakazila navedite “Donacija za Mozirsko kočo”.

Tekoči račun za donacije

Za financiranje obnove bodo zbirali finančna sredstva. Na spletni strani mozirske občine je že objavljana številka tekočega računa, kamor lahko zainteresirani nakazujejo donacijska sredstva, objavljen pa je tudi obrazec, kjer lahko vsakdo ponudi kakršno koli drugo obliko pomoči, na primer materialno ali sodelovanje na delovnih akcijah.

Kriminalisti še iščejo vzrok

Poveljnik PGD-ja Mozirje Stane Weiss je povedal, da so na pogorišču še do sobotnega jutra, vse od četrtka, izvajali požarno stražo, saj so bili posamezni deli pogorišča še vedno aktivni, je sporočila dopisnica TV Slovenija Duška Lah.

V soboto čez dan so kriminalisti tako lahko nadaljevali začasno prekinjeno preiskavo vzrokov požara, člani planinskega društva pa ob tem že odstranjujejo in čistijo pregledano območje. Predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik je povedal, da se že pripravljajo na ponedeljkov ogled s predstavniki občine Mozirje projektanti in drugimi, ki bodo pri obnovi Mozirske koče sodelovali.