Celjska občina se je pri izvedbi projekta povezala s Celjskim mladinskim centrom, ki bo v sodelovanju s Planinskim društvom Celje - Matica uredil plezalno steno pod gradom. Foto: TIC Celje
Celjska občina se je pri izvedbi projekta povezala s Celjskim mladinskim centrom, ki bo v sodelovanju s Planinskim društvom Celje - Matica uredil plezalno steno pod gradom. Foto: TIC Celje

Kot so sporočili s celjske občine, bodo nove tematske pešpoti povezale prostor pod grajskim gričem, ohranjale prvinskost naravnega okolja in omogočale varen dostop do novourejene plezalne stene.

Trase novih, okoli 850 metrov dolgih poti so določili s pomočjo gozdarjev, geologov in članov plezalnega društva. Opremljene bodo z lesenimi klopmi in informacijskimi tablami, na katerih bodo med drugim opisani zanimivi geološki pojavi. Arhitekturni načrt je izdelal ljubljanski atelje Ostan Pavlin.

Ko se bodo sprehajalci sprehajali po novih poteh, se torej ne bodo le naužili svežega zraka, ampak bodo izvedeli tudi marsikaj zanimivega o balvanih, večjih gmotah kamnine, ki jih je prinesel ledenik v ledeni dobi, o drevesih, gradu, mestu in znamenitem celjskem fotografskem mojstru Josipu Pelikanu, po katerem se tudi imenuje Pelikanova pot.

Pod strmo skalno steno, kjer je delno poravnano območje, posuto z materialom ruševin gradu, so pred nekaj dnevi že postavili pokrito leseno klop. "Veseli smo, da so obiskovalci nad to pridobitvijo navdušeni. Z namestitvijo podesta bo tam nastal zelo prijeten prostor za počitek in druženje, ob njem pa bo še predstavitvena točka grajskega plezališča," so navedli na celjski občini.

Nove poti bodo sestavljali trije med sabo povezani odseki. Peščena sprehajalna pot po južnem grajskem jarku do razgledišča bo dolga 190 metrov in široka nekaj več kot meter in pol. Začela se bo na zahodnem delu predgradja in se končala ob izteku jarka na razgledni točki. Težja planinska pot ob plezališču oz. ob grajski steni bo za polovico ožja, sedem metrov daljša in speljana čez strmo pobočje. Navezala se bo na novo, 465 metrov dolgo pot, ki bo urejena po jugozahodnem pobočju in bo označena kot lahka planinska pot.

Izgradnja poti pod plezališči grajske vedute bo stala okoli 50.000 evrov.

Celjski mladinski center pa je lani skupaj s Planinskim društvom Celje - Matica uspešno kandidiral na razpis programa Evropske solidarnostne enote s projektom Plezaj kot grof. Gre za projekt, katerega cilj je obnova dotrajane naravne plezalne stene pod Starim gradom, nastal pa je na pobudo mladih plezalcev. Marca letos so v Plezalnem centru Celje izvedli delavnico plezanja, pripravili pa bodo tudi brošuro, v kateri bodo strnili vse podatke o varni uporabi plezalne stene.