Mesto Ptuj. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek
Mesto Ptuj. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Pomislekov nekaterih svetnikov, češ da bi morali ohraniti datum sredi poletja, saj se ta navezuje na zgodovinsko pomemben srednjeveški statut, tako niso upoštevali.

Ptuj se ponaša s kar dvema srednjeveškima mestnima statutoma iz let 1376 in 1513. Mlajši statut, potrjen 5. avgusta pred 510 leti, je bil razlog, da je mesto svoj praznik zaznamovalo sredi poletja.

"Morali bi vztrajati, zelo pomembno je, da se zavedamo, da smo meščani in zgolj občani. Argument, da je avgusta preveč ljudi na dopustu, je za lase privlečen in ne dovolj tehten, sploh pa ne dovolj strokoven, da bi ga lahko podprli," je za Radio Slovenija povedal mestni svetnik Alen Iljevec z liste Ptuj je naš.

Ker pa je večina svetnikov soglašala z županjinim predlogom, bo Ptuj občinski praznik prihodnje leto prvič zaznamoval na god zavetnika mesta sv. Jurija 23. aprila.

"Vedno smo se soočali s pomanjkanjem nastopajočih, predvsem šole bi si želele nastopati in pa mogoče tista pika na i, nikoli nismo dobili državnega vrha. Menim, da mora državni vrh večkrat priti pogledat, s čim se mi tu spopadamo," je povedala ptujska županja Nuška Gajšek.

Ali jim bo to uspelo in ali gre res za spremembo na bolje, pa bo pokazal čas.