Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Razboršek
Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Razboršek

Ptujski mestni svet je v ponedeljek že dal soglasje k sistemizaciji delovnih mest v vrtcu za prihodnje šolsko leto, ob tem pa so svetniki pohvalili ukrepanje ravnateljice Mateje Lobenwein za racionalizacijo poslovanja vrtca, s čimer se bodo izognili dodatnim podražitvam programov.

Vendar se ravnateljica zaveda, da jo težji del naloge šele čaka, saj za racionalizacijo stojijo tudi delovna mesta sodelavcev, ki bodo ostali brez zaposlitve. V prihodnjem šolskem letu je namreč v vrtec vpisanih 823 otrok, kar je približno 90 manj kot letos. Če so še pred leti imeli 58 oddelkov, jih bo prihodnje leto tako le še 42 in dva polovična oddelka.

Lobenwein upa, da trenutno število presežnih delavcev vseeno ne bo tako visoko, saj se lahko razmere do septembra še nekoliko spremenijo, ker morajo ugotoviti še morebitne dolgotrajne bolniške odsotnosti. Prav tako se skuša dogovoriti z vodstvi drugih zavodov v regiji za morebitne prezaposlitve, medtem ko so se tri vzgojiteljice letos že upokojile, tako da na več upokojitev ne morejo računati. Ptujski vrtec sicer trenutno zaposluje približno 165 ljudi.

Med razlogi za manjši vpis zadnja leta so številčno manjše generacije, kar sicer velja tudi za preostale dele države, hkrati pa so nekatere primestne občine v zadnjem času odpirale svoje vrtce. Dodatno težavo pa predstavljajo tudi selitve mladih iz mesta, kjer manjka tako delovnih mest kot tudi stanovanj.

"Če število otrok upada in v skladu z metodologijo pride do presežnih delavcev, potem je treba ugotavljati presežke. Seveda je to vedno nehvaležno delo, zato bi si želeli, da pride do nekega naravnega odliva. Žal je sedanje stanje tudi račun iz preteklosti, ko te stvari niso bile urejene sproti. Še več, celo čezmerno se je zaposlovalo," je dejala ptujska županja Nuška Gajšek.

Po njenih besedah je približno 30 odstotkov otrok v ptujske vrtce prihajalo iz primestnih občin, razmerje pa se zdaj zaradi novih vrtcev v teh lokalnih skupnosti spreminja. Glede na to, da vlada veliko pomanjkanje kadrov na vseh področjih, županja verjame, da se bodo delavci lahko hitro prezaposlili in ne bo nihče ostal brez dela.