Pred začetkom povorke v Pribramu. Foto: Fanči Moljk
Pred začetkom povorke v Pribramu. Foto: Fanči Moljk
false
Povorka v Primramu. Foto: Fanči Moljk
false
Skupinski posnetek na cilju v središču mesta. Foto: Fanči Moljk

Gre za združenje rudarjev in topilničarjev, ki skrbijo za ohranjanje rudarske dediščine. "Sem sodijo tudi vsi drugi, ki se ukvarjajo s takimi projekti," je povedal Jure Bantan, predsednik Rudarske godbe Hrastnik, ki je v Pribramu predstavljala slovenska društva RUDA. "V Sloveniji imamo deset takih društev. Pred dvema letoma so bili na Slovaškem naši dolgoletni prijatelji iz Mežice, s katerimi smo maja podpisali pobratenje. Dali so nam koristne informacije, da smo navezali stik s Pribramom. Dva njihova člana sta potovala z nami, eden izmed njiju, Tadej Pungartnik, predsednik slovenskih društev, se je udeležil tudi evropskega združenja RUDA."

Kot je pojasnil Pungartnik, so se na sestanku dogovorili, da bo naslednje leto srečanje v Sloveniji, in sicer 10. junija, ko bo potekala tudi volilna skupščina, leto pozneje pa v Vestfaliji v Nemčiji.

Na povorki v soboto je sodelovalo 128 društev, skupno okoli 2.000 posameznikov. Na trikilometrski poti po obronkih mesta so jih domačini prijazno pozdravljali in spodbujali.

Vrstila so se društva iz Avstrije, Nemčije, Madžarske, Češke, Slovaške, Ukrajine in kot predstavnik Slovenije hrastniška rudarska godba, ki je blestela z odlično izvedbo in privlačnim glasbenim programom.

Hrastniška godba sodi med najstarejše v Sloveniji, saj je pred tremi leti praznovala 160 let obstoja. Skupina petih godbenikov je pričakala vlak na hrastniški postaji ob odprtju železnice Dunaj–Trst leta 1849. Kljub temu pa velja za ustanovno leto 1853, ko je godba dobila prvega kapelnika. V novejšem času pa so hrastniški godbeniki znani po tem, da so se udeležili NOB-ja in jim je zato pripadla čast, da so lani aprila ob praznovanju osvoboditve prvi prikorakali na prizorišče in na Kongresnem trgu kot edina godba tudi igrali.

Zadnjih nekaj let vodi godbo mladi Uroš Razpotnik, dolgoletni član godbe. Po diplomi na prvi stopnji Akademije za glasbo je nadaljeval magistrski študij pri profesorju Jožetu Kotarju in ga končal lani z odliko in s posebno pohvalo. Omenimo še to, da igra kar nekaj staršev in njihovih otrok, med najbolj zanimivimi pa je družina Udovč, ki jo sestavlja kar pet družinskih članov – od najstarejšega 71-letnega Mitja, ki je bil dolgoletni predsednik godbe, do najmlajše Nine, 12-letne vnukinje. Na Češkem je manjkal samo sin Tomaž.