Celje. Foto: BoBo/Peter Strouhal
Celje. Foto: BoBo/Peter Strouhal

Svetina je v izjavi za medije dejal, da gre za zasebne odnose med lastniki podjetij in lastniki stanovanj, kot varuh pa nima pristojnosti posegati v te odnose. Po njegovih besedah na področju hrupa obstajajo predpisi, medtem ko jih za področje tresenja tal ni. Zato bi bilo treba sprejeti ustrezno zakonodajo, kar je naloga države.

Varuh tudi meni, da bi morda bilo dobro, da se lastniki podjetij in lastniki stanovanj obrnejo na sodišče, če se že drugače ne morejo dogovoriti.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: BoBo/Borut Živulović
Varuh človekovih pravic Peter Svetina. Foto: BoBo/Borut Živulović

Med obiskom v Celju je Svetina obiskal tudi Dom starejših ob Savinji in celjsko bolnišnico. Vodstvo doma ga je obvestilo o dolgih čakalnih vrstah za sprejem v dom. Postregli so mu tudi z informacijo, da so s pametno kadrovsko politiko zagotovili zadosten kader. Dotaknili so se tudi pobolnišničnega zdravljenja, ob tem pa je Svetina državo pozval k ureditvi negovalnih bolnišnic.

Z vršilcem dolžnosti direktorja celjske bolnišnice Draganom Kovačićem sta se pogovarjala o reformi zdravstva, ki je trenutno aktualna. Ocenila sta tudi, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije moral slediti potrebam bolnikov in izvajalcev zdravstvenih storitev.

Skupaj s sodelavci je varuh danes sprejel 19 pobudnikov, ki so navedli težave na področju zaposlovanja, oskrbe oseb z avtizmom, sociale in zdravstva.

Novi celjski župan Matija Kovač. Foto: STA/Danijel Novakovič
Novi celjski župan Matija Kovač. Foto: STA/Danijel Novakovič

Sanacija celjske kotline

S celjskim županom pa se je pogovarjal še o celoviti sanaciji Celjske kotline, ki bi morala postati prioriteta.

Kovač je dejal, da je v stalnem stiku s prebivalci Delavske ulice, in spomnil, da se njihove težave vlečejo že od leta 2000. Industrijska podjetja na območju Delavske ulice in tamkajšnje lastnike stanovanj pa je pozval k dialogu.

Napovedal je, da bo občina v prihodnje več pozornosti namenila bolj pravičnemu prostorskemu načrtovanju. S Svetino sta spregovorila tudi o dostopnosti informacij za starejše nad 65 let, dostopnosti zdravstvenih ustanov in o prebivalcih z duševnimi motnjami.

Glede sanacije onesnažene zemljine v Celju je Kovač pojasnil, da bo letos sanirano še eno vrtčevsko igrišče, pričakuje, da se bo začela tudi sanacija odlagališča nenevarnih odpadkov Bukovžlak. Občina pa se pripravlja tudi na sanacijo onesnažene zemljine na območju stare Cinkarne.