Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Včeraj (v ponedeljek) ob 8.13 smo prejeli klic iz Vrtca Šempeter, da je doma ostalo večje število otrok zaradi trebušnih težav. Takoj smo ukrepali in v skladu z našim protokolom preverili stanje vodnega vira, ki to območje napaja. Ugotovili smo tehnično okvaro pri pripravi pitne vode. Napako smo odpravili že ob 8.44," je v izjavi za javnost povedal direktor Javnega komunalnega podjetja Žalec Jani Primožič.

Prebivalce naselij Matke, Šešče, Šempeter, Ločica ob Savinji ter Spodnjih in Zgornjih Grušovelj so o tem, da voda ni ustrezna in da je potrebno prekuhavanje, obvestili ob 9. uri. Ukrep v veljavi ostaja do preklica. Kot je dodal Primožič, so v komunali takoj za tem poklicali pooblaščeni laboratorij, ki je vzel vzorce pitne vode na treh mestih na območju Šempetra. Analiza bo po njegovih besedah znana v roku dveh dni, takrat pa bo znana tudi vzročnost trebušnih obolenj.

V bolnišnici odkrili norovirus, o vzroku pred koncem analize ne želijo ugibati

Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so v ponedeljek čez ves dan v urgentnem centru obravnavali 32 odraslih bolnikov s prebavnimi težavami iz krajev v Savinjski dolini. Vsi bolniki so bili obravnavani, ustrezno oskrbljeni in nato odpuščeni v domačo oskrbo, so pojasnili. Ob tem je bilo v pediatričnem urgentnem centru v istem obdobju obravnavanih 19 otrok. Po obravnavi in oskrbi jih je bilo 17 odpuščenih v domačo oskrbo, dva pa sta bila sprejeta na zdravljenje v bolnišnico, a njuno življenje ni ogroženo.

Župan Žalca Janko Kos je v izjavi za javnost povedal, da je do torka do 9. ure v celjski bolnišnici zaradi prebavnih motenj poiskalo pomoč 47 ljudi.

Število se nekoliko razlikuje od podatkov celjske bolnišnice, kjer poročajo o 32 odraslih bolnikih in 19 mladoletnikih, kar je skupno 51 obravnavanih bolnikov.

V bolnišnici so iz odvzetih kužnin dveh prvih bolnikov pridobili mikrobiološki izvid, da gre za okužbo z norovirusi. Kot pojasnjujejo, ta okužba v roku 24 ur običajno počasi izzveni. O vzročni povezavi okužb s težavami v vodnem viru v bolnišnici ne želijo ugibati, dodali so, da je za to pristojen NIJZ. Danes, dan po množičnih okužbah, povečanega obiska zaradi takšnih težav v celjski bolnišnici nimajo več.

Župan bo ukrepal po analizi NIJZ-ja in internem nadzoru v Komunali

"Ko misliš, da se ti po koronavirusu ne more zgoditi nič več novega, pa pride, domnevno v povezavi z oporečno vodo. Lahko zagotovim, da smo tehnično napako že odpravili," je v izjavi za javnost dejal župan občine Žalec Janko Kos. Poleg analize, ki jo opravlja NIJZ, je župan odredil tudi interni nadzor v žalski komunali. Ta bo po njegovih napovedih končan do konca tedna, nato pa bo kot predstavnik največje občine v spodnji Savinjski dolini sklical vse župane občin ustanoviteljic, da dogodek obravnavajo na izredni seji.

Kos je ob tem poudaril, da je vesel, da se ni zgodilo še kaj hujšega. Dodal je, da je v stalnih stikih s strokovnim direktorjem celjske bolnišnice, ki meni, da se zadeva umirja. "Verjamem, da bo vse skupaj čim prej za nami, vsekakor pa bomo skupaj s komunalo naredili vse, da preprečimo, da se, če je seveda v povezavi z vodo, to ne bi nikoli več dogodilo. Stoodstotne varnosti ni, ampak moramo biti vselej na varni strani," je dejal župan.

Težave zaradi kontaminirane vode