Tik pred skokom v Savinjo sta duhovnika pravoslavne cerkve blagoslovila enajst pogumnih moških. Foto: Matija Mastnak
Tik pred skokom v Savinjo sta duhovnika pravoslavne cerkve blagoslovila enajst pogumnih moških. Foto: Matija Mastnak

Tik pred skokom v Savinjo sta duhovnika pravoslavne cerkve blagoslovila enajst pogumnih moških. Ti so bili oblečeni le v kopalke. Več sto obiskovalcev je bučno navijalo. Najglasnejši so bili privrženci Dejana Močića. Ta je po lanski zmagi tudi letos osvojil križ.

Močić: "Zmaga ni pomembna. Pomembno je druženje in ohranjanje tradicije. Na tekmovanje se posebej ne pripravljam". Uživate kakšne posebne napitke? "Ne, ne. Ah, seveda - domače, he, he, he."

Pozimi je voda v Savinji namreč mrzla, tokrat je imela dobre štiri stopinje Celzija. "Ta dan nam veliko pomeni. Fantje so pogumni. Današnji dan pomeni nov začetek, smo veseli in srečni," so povedali navijači, ki so se zbrali ob reki.

Tekmovanje za križ, ki po tradiciji zmagovalcu in njegovi družini prinese srečo, so srbski pravoslavci kot prvi v tem delu Evrope v Celju prvič pripravili pred štirimi leti. Duhovnik pravoslavne cerkve Goran Šljivić: "Ta običaj nameravamo še širiti, za to tekmovanje se na primer precej zanimajo velenjski pravoslavci."

V Sloveniji živi približno 50.000 srbskih pravoslavcev, na širšem celjskem območju približno pet tisoč.