Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Izmed 49 prometnih nesreč, ki so se v zadnjega pol leta zgodile na cesti med Vičem in Mariborom, jih je bilo 39 na območju, ki ga pokriva celjska policijska uprava, je na novinarski konferenci pojasnil vodja odseka za cestni promet v sektorju uniformirane policije PU-ja Celje Elvis A. Herbaj.

Od štirih tragičnih prometnih nesreč so se tri zgodile zaradi vožnje po levi strani, ena pa zaradi nepravilnega prehitevanja. A to je po Herbajevih besedah bolj ali manj vse povezano s hitrostjo, prekoračitve hitrosti pa policisti ugotavljajo tudi v dosedanjih poostrenih nadzorih.

Poleg prehitre vožnje so vzrok za nesreče tudi napačna stran vožnje in psihofizično stanje voznikov, ki zajema problematiko uživanja alkohola in uporabo drog, po Herbajevih besedah pa so problematična tudi zdravila. Opozoril je še na neuporabo varnostnih pasov in nepravilno uporabo mobilnih telefonov.

Ker je ta cestni odsek postal problematičen, so se na PU-ju Celje odločili, da bodo s povečano prisotnostjo skušali uporabnike ceste opozoriti na odgovorno ravnanje, predvsem pa, da se zavedajo, da lahko sami največ naredijo za lastno varnost in varnost preostalih udeležencev, je dejal Herbaj.

Poostren nadzor v teku in bo trajal še nekaj časa

Poostreni nadzori potekajo zadnja dva tedna in bodo potekali še nekaj časa. Niso usmerjeni v represijo oz. z njimi ne želijo polniti proračuna, kot ljudje pogosto mislijo, ampak želijo vzpostaviti "takšno stanje, da bodo ljudje sami spoznali, da cesta ne omogoča nekih velikih hitrosti", je poudaril.

Obenem bodo ugotavljali tudi vse ostale kršitve. Poostren nadzor izvajajo večinoma z obstoječimi kadri v koroških policijskih postajah, so pa na problematičnem odseku povečali tudi prisotnost policistov s postaje prometne policije Celje.

Ob tem je spomnil tudi na več delovišč in deloma tudi še sanacijo po poplavah, prav tako je stanje cest na nekaterih odsekih boljše, na drugih slabše. "Cestna infrastruktura zagotovo ima vpliv. Ampak v večini prometnih nesreč, ki se zgodijo na odsekih, ki so slabši in kjer so slabše vozne površine, so udeleženi domačini. Torej ljudje, ki poznajo razmere, pa kljub temu ne spoštujejo pravil," je dejal in znova poudaril odgovornost vsakega posameznega voznika.

Na Koroškem oz. v Dravski dolini policisti bistvenega porasta prometa ne beležijo.