"Takih rezultatov do zdaj še nismo zaznali, zato res pozivamo vse občane in občanke, naj se vedejo odgovorno," je ob vse večjem deležu pozitivnih testiranj dejal pomočnik direktorja za zdravstveno nego mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Vadba organiziranih športov in registriranih športnikov znotraj mestne občine Maribor za zdaj ostaja dovoljena. Bodo pa od ponedeljka naprej zaprti vsi društveni prostori, pisarne in dvorane, razen tistih, ki so potrebni za službe, ki delujejo v času epidemije. Spremembe veljajo za zdaj do konca jesenskih počitnic, je v današnji izjavi za medije povedal podžupan Samo Peter Medved, ki nadomešča okuženega župana Saša Arsenoviča.

Prilagojeni bodo tudi vozni redi mariborskega mestnega avtobusnega prometa, saj zaradi prehoda na šolanje na daljavo pričakujejo upad števila potnikov na avtobusih. "Z uveljavitvijo prilagojenih voznih redov bodo avtobusi še naprej vozili na vseh mariborskih mestnih linijah, se bo pa nekoliko zmanjšala pogostost voženj," pojasnjujejo v podjetju Marprom. "Gremo na režim, ki je bil že v času prve epidemije. S tem da smo prilagodili urnik prevozom ljudi na delovna mesta. Odpravili smo torej tisto, kar je bilo spomladi spoznano za pomanjkljivo," je povedal podžupan.

Zaradi okužbe župana so z delovnih mest umaknjeni tudi sodelavci v županovem kabinetu. Po besedah Medveda se je izkazal za pozitivnega tudi test pri direktorici občinske uprave Nataši Rodošek, zato tudi tam prehajajo na prilagojeno delovanje in pospešeno testirajo njene sodelavce. Poveljnik Civilne zaščite Maribor Samo Robič je opozoril, da so razmere v Podravju resne, zato poziva javnost k spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Naraščanje pozitivnih testov

Pomen spoštovanja zaščitnih ukrepov je poudaril tudi pomočnik direktorja za zdravstveno nego mariborskega zdravstvenega doma Aleksander Jus. Kot je dejal, so na njihovi vstopni točki za odvzem brisov, ki pokriva Maribor in okoliške občine s skupno okoli 200.000 prebivalci, v četrtek testirali 231 ljudi, od tega je bila po do zdaj znanih podatkih potrjena okužba z novim koronavirusom pri 36. "Takih rezultatov do zdaj še nismo zaznali, zato res pozivamo vse občane in občanke, naj se vedejo odgovorno," je dejal Jus.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca sicer za zdaj delujejo še vse ambulante in dejavnosti. "Trudimo se, da bo tudi v prihodnje tako. Trenutno v zavodu nimamo okuženih zaposlenih. Nekaj zaposlenih je v samoizolaciji, ker so bili neposredni stiki zunaj, ni pa bilo nobene okužbe na delovnem mestu znotraj ustanove," je pojasnil.

Zaradi naraščanja števila bolnikov s covidom-19 v UKC-ju Maribor s ponedeljkom prehajajo na izvajanje nujnih storitev. Foto: BoBo
Zaradi naraščanja števila bolnikov s covidom-19 v UKC-ju Maribor s ponedeljkom prehajajo na izvajanje nujnih storitev. Foto: BoBo

Omejeno delovanje mariborskega UKC-ja

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa v ponedeljek omejujejo delovanje. Do preklica bodo ustavljene obravnave pacientov, napotenih s stopnjo nujnosti redno in hitro, razen preventivnih pregledov otrok in mladostnikov, preventivnih storitev pri nosečnicah, preventivnih pregledov delavcev, nujnih pregledov operativnih gasilcev, presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka ter drugih preventivnih zdravstvenih storitev, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta.

Še naprej pa bodo izvajali vse obravnave s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkološke storitve ter obravnave nosečnic, porodnic, novorojencev in bolnikov s covidom-19. Bolnike prosijo, naj ne kličejo v klinični center, saj bodo o spremembah terminov pravočasno obveščeni.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer se v ponedeljek spreminja tudi poslovanje Mariborske knjižnice, iz mariborskega zatočišča za živali pa sporočajo, da bodo za vse ljudi, ki so prisiljeni ostati doma ali so hospitalizirani zaradi covida-19, nudili začasno namestitev njihovih hišnih ljubljenčkov.