Velenjska občina bo vzpostavila skupno infotočko za ukrajinske begunce. Foto: BoBo
Velenjska občina bo vzpostavila skupno infotočko za ukrajinske begunce. Foto: BoBo

Kot so sporočili z velenjske občine, bo infotočka dosegljiva na telefonski številki 03 8961 681, na kateri bodo občani dobili vse osnovne informacije o postopkih, ki jih morajo izvesti za pridobitev dokumentov in posledično pomoči, ki pripadajo beguncem iz Ukrajine. Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje pa se je ponudil, da bo v okviru programa Središče medkulturnega dialoga Velenje takoj po prvomajskih praznikih prevzel koordinacijo programov, ki jih ponujajo velenjske nevladne in druge organizacije in so že ali še bodo namenjene integriranju ukrajinskih beguncev v civilno družbo na območju občine.

V velenjski občini si želijo biti pri nudenju pomoči beguncem čim učinkovitejši in hitrejši tako na področju pridobivanja statusa začasne zaščite kot na področju integracije v civilno družbo. Verjamejo, da bodo z dobrim sodelovanjem vseh institucij, ki pokrivajo ta področja, pri tem tudi uspešni.

Urad za oskrbo in integracijo migrantov je občinam posredoval tudi priročni letak, ki vsebuje najpomembnejše podatke o postopkih za pridobivanje statusa začasne zaščite in s tem povezanimi pravicami v Sloveniji. Letak je napisan v slovenskem in ukrajinskem jeziku in bo dostopen v avli velenjske občine in na občinski infotočki.

Velenje. Foto: BoBo
Velenje. Foto: BoBo

Kratkotrajna nastanitev v prostorih nekdanje Ere

Z uradom je velenjska občina ves čas v stiku in usklajujejo kratkotrajne namestitve beguncev v Velenju. Urad je v prostorih nekdanje Ere uredil dve nadstropji, ki sta namenjeni beguncem v tranziciji, da lahko tu prespijo, saj prostori za dolgotrajnejše bivanje niso primerni. Za ta namen so te prostore do zdaj uporabili že dvakrat.

Trenutno je v Velenju 24 beguncev nastanjenih v prostorih podjetja Esotech. Koliko jih je pri občanih Velenja, pa občina nima podatkov, saj niso dostopni. V Mladinskem centru Velenje so doslej imeli 61 prenočitev 11 ljudi, ki so bile beguncem omogočene brezplačno, velenjska občina pa je skupaj s civilno zaščito in velenjskimi prostovoljci organizirala že dve humanitarni akciji zbiranja različnih materialov za pomoč Ukrajini.

V osnovnih šolah je že šest ukrajinskih otrok, nekaj jih je tudi v srednjih šolah. Občani, ki so sprejeli begunce iz Ukrajine, so se že začeli obračati tudi na Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje za različne oblike pomoči.

Največjo težavo imajo begunci po mnenju občine pri pridobivanju dokumentacije. Postopki so zahtevni, predvsem pa vse traja predolgo, še menijo na velenjski občini.