Degradirano območje stare Cinkarne v Celju. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Degradirano območje stare Cinkarne v Celju. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Območje stare Cinkarne skupaj z nekaterimi drugimi deli četrtega največjega slovenskega mesta velja za eno bolj izpostavljenih degradiranih območij v državi. Dozdajšnji poskusi za poseben zakon za celovito okoljsko sanacijo Celjske kotline niso bili uspešni, so po seji vlade napovedali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Območje stare Cinkarne je od leta 1875 do 1990 uporabljala Cinkarna Celje. Več desetletij je bila tam proizvodnja praženja cinkove rude in talilnica cinka. Dolgoletna proizvodnja z nevarnimi snovmi je pustila hudo okoljsko breme, kar je v zadnjih letih potrdilo več raziskav različnih ustanov.

To območje je opuščeno in ga je treba ustrezno sanirati, da se bo uporabljalo za potrebe nove urbanizacije pomembnega dela Mestne občine Celje, so v sporočilu po seji vlade zapisali na ministrstvu.

Velika obremenitev za zdravje ljudi

Ob tem so pojasnili, da je kljub prenehanju onesnaževanja in njegovi časovni oddaljenosti še vedno zaznavna velika obremenitev za zdravje ljudi. Po izvedenih sanacijskih ukrepih naj bi bilo območje sanirano tako, da ne bo več vpliva onesnaženih tal na podzemno in površinsko vodo. Tla naj bi bila sanirana do te mere, da ne bodo več predstavljala tveganja za zdravje ljudi in okolje.

Na območju bodo po izvedenih sanacijskih ukrepih vzpostavljena temeljna tla, na katerih bo mogoče graditi infrastrukturo in objekte. Učinke izvedenih ukrepov bo mogoče spremljati prek monitoringa podzemnih in površinskih voda ter tal, in sicer med izvajanjem sanacije in po izvedeni sanaciji. Monitoring tal in voda po sanaciji bo trajal najmanj 10 let.

Več o načrtovanih ukrepih naj bi povedali na novinarski konferenci v petek v Celju, je po seji vlade povedal podpredsednik vlade Matej Arčon.

Program ukrepov za celovito sanacijo preostalih območij celjske mestne občine bo medtem pripravljen do konca leta, so medtem še napovedali na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.