Foto: BoBo
Foto: BoBo

Župan Roman Leljak se je na četrtkovi novinarski konferenci v Radencih dotaknil tudi financiranja ZD-ja Gornja Radgona, ki ima, kot je povedal, presežek prihodkov nad odhodki. Po njegovih podatkih imajo na računu 1,8 milijona evrov.

"V neskladju z našim odlokom o ustanovitvi denar stoji nerazporejen, ne vem, zakaj," je dejal. Zato se je zavzel, da ta denar namenijo za posodobitev zdravstvenega doma in opremo, ne pa "da to ostaja na računu, naložbe pa financiramo iz proračuna občin". Tako se na primer ne strinja, da občine soustanoviteljice letos dajo 700.000 evrov za laboratorij.

Kot je dodal Leljak, je stališče Občine Radenci, da naj zdravstveni dom nemudoma pripravi program dela in najnujnejših naložb, ta denar naj nameni za nove prostore, opremo in avtomobile, program pa pošlje svetu zavoda v potrditev.

Direktor ZD-ja Joža Primožič je povedal, da zavod ima na računu res akumulirana sredstva, saj "ne more živeti z danes na jutri". Kot direktor ima določene pristojnosti, a obenem ima nad sabo svet zavoda, ki odloča o večjih zneskih, tako da sam o porabi tega denarja ne more odločati.

"Potrebno je soglasje sveta zavoda, v katerem so predstavniki občin ustanoviteljic, med drugim tudi Radencev, ki so se do zdaj strinjali, da denar na računu ostane," je zatrdil Primožič. Kot je dodal, mora zdravstveni dom nekatere stvari financirati sami, brez občin, denar z računa pa bo namenjen tudi za to.