Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Strelišče je v gozdu tik ob meji med občinama Kidričevo in Videm, prebivalci naselij Trnovec in Zgornja Pristava v Vidmu pa so mu celo bližje kot prebivalci Kidričevega. Zato se je župan Vidma Brane Kolednik obrnil na ministrstvo za obrambo s prošnjo, da projekt predstavijo tudi njim, kar se je tudi zgodilo.

"Strelišče bo namenjeno rednim urjenjem vojakov cele vzhodne Slovenije, policijskim urjenjem in tudi urjenjem lovskih družin. Menim, da ta objekt ne spada v to okolje," je po predstavitvi dejal Kolednik. Obrambno ministrstvo je sicer zagotovilo, da območja Občine Videm ne bodo uporabljali za obnovitvena dela za strelišče, a župan opozarja, da bo strelišče nedvomno imelo vpliv na prebivalce občine.

"Če strelišče ni v celoti pokrito, ne moreš pričakovati, da zvok ne bo vplival na okoliško prebivalstvo," je dejal. Zvok potuje ne le v njihovo občino, ampak po celih Halozah, predvidena pa so tako dnevna kot tudi nočna urjenja, ko se vse sliši še bolj, je opozoril. Poleg tega bo gibanje v okolici strelišča v času urjenj omejeno, po županovem mnenju pa se bo posledično znižala tudi cena tamkajšnjih nepremičnin.

Skrbijo ga tudi stroški, ki jih bo strelišče posredno povzročilo občini. Obnoviti ali narediti bo treba poti, kjer se ljudje gibljejo, pa se v času streljanja ne bodo mogli, župan je opozoril tudi na preprečevanje požarov ter vplive strelišča na živali in naravo. Poleg tega bi se Haloze rade razvile v turističnem smislu, turizem in streljanje pa ne gresta prav z roko v roki, je dodal Kolednik.

Kot je napovedal, bo občane obvestil o načrtih ministrstva, da bi dobil širšo sliko vseh vplivov, pa se bo povezal z županom Občine Pivke, ki je v podobnem položaju, saj je sosednja Občina Postojna, kjer je vadišče Poček.

"Najmanj, kar pričakujemo, pa je, da bo potem vojska urejala preostalo infrastrukturo, ki jo bo uporabljala," je še dejal župan Občine Videm.