Genski test lahko napove, ali bo kemoterapija sploh koristila
Okoli 70 odstotkov žensk, ki zbolijo za najpogostejšo obliko raka dojk, na podlagi genskega testa ne bi potrebovalo kemoterapije, je razkrila ameriška študija.
Študija ameriških znanstvenikov
Objavljeno: 4. junij 2018 ob 15:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zdravniki bodo lahko zdaj na podlagi študije bolnikom z nizkimi in zmernimi vrednostmi na genskem testu kemoterapijo odsvetovali. Foto: Pixabay

Okoli 70 odstotkov žensk, ki zbolijo za najpogostejšo obliko raka dojk, na podlagi genskega testa ne bi potrebovalo kemoterapije, je razkrila ameriška študija.

Avtorji študije, ki je zajela približno 10.000 oseb, so ugotovili, da je v 70 odstotkih primerov žensk, ki so jim postavili diagnozo hormonsko odvisnega, HER-2 negativnega raka dojk, kemoterapija nepotrebna, saj ne izboljša možnosti preživetja. Te obolele bi lahko zdravili le s hormonsko terapijo, ki ima precej manj stranskih učinkov kot kemoterapija.

Študija ugotavlja, da bi lahko zdravniki z genskim testom natančno napovedali, katerim ženskam bo kemoterapija koristila. Kot piše časnik Financial Times, nekateri onkologi tovrstne teste že uporabljajo, je pa delež bolnic, ki bi se lahko izognile kemoterapiji, veliko večji, kot so menili doslej.

"Ugotovitve bodo imele takojšnji vpliv na zdravljenje teh žensk," je dejal newyorški onkolog Joseph Sparano in dodal, da dosedanje smernice za zdravljenje raka na dojki predvidevajo predpisovanje kemoterapije brez zanesljivih dokazov, da bo ta uspešna.

Genski test Oncotype Dx, ki analizira 21 genov, se uporablja že več let in je že doslej pomagal pri sprejemanju nekaterih odločitev glede možnosti ponovitve raka oziroma potrebnosti kemoterapije.

Zdravniki bodo lahko zdaj na podlagi študije bolnikom z nizkimi in zmernimi vrednostmi na genskem testu kemoterapijo odsvetovali.

Četrt milijona obolelih letno
Za najpogostejšo obliko raka na dojki vsako leto v Evropi, na Japonskem in v Severni Ameriki zboli približno 250.000 žensk, piše FT. Večino zdravniki po operaciji napotijo na kemoterapijo, ki pa ima številne stranske učinke, kot sta slabost in izpadanje las.

Ugotovitve študije, ki jo je vodil newyorški Albert Einstein Cancer Center, so predstavili na srečanju Ameriškega društva klinične onkologije v Chicagu.

G. C.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
robijezakon
# 04.06.2018 ob 15:49
Super. Nepotrebna kemoterapija je verjetbo ena zadnjih stvari, ki bi si jih nekdo zelel.

Je pa res, da to ne omogoca boljsih moznosti zdravljenja, temvec zgolj ukinitev morebitne slabe.
chakboris
# 05.06.2018 ob 10:20
Ali bo kdo sedaj odgovarjal za
1.sejanja strahu zdravnikov, da vsaka, ki odkloni kemoterapijo, tvega svoje življenje in si močno zmanjšuje možnost preživetja (kar se je sedaj izkazalo za popolno neresnico), in posledično tudi za
2. skrajševanje življenja dobrima 2/3 bolnic z rakom dojk s siljenjem in predpisovanjem kemoterapije?
Kemoterapija je eden največjih nategov farmacije in "stroke". Praktično ni primera, da bi komu kemoterapija rešila življenje. Dajte zdavniki to počasi v svoje "doktrine", da ne boste zastrupljali bolnike z rakom po nepotrebnem in jim nižali kvaliteto življenja in možnosti za preživetje!
Bivši uporabnik
# 05.06.2018 ob 15:41
In kdaj bo to dostopno našim plačilnim zmožnostim?
jureimacure
# 04.06.2018 ob 22:26
Za Slovenijo bi bil velik napredek, da na infekcijski kliniki bolniki nebi ležali na hodniku. Povrhu pa še nesramno osebje.
pasant
# 04.06.2018 ob 15:20
To je pa res velik napredek.
Alex98
# 14.06.2018 ob 08:52
Tudi mene zanima, kdaj b0o to dostopno v Sloveniji?
Bivši uporabnik
# 04.06.2018 ob 15:36
A zato tiste, ki zavrnejo zdravljenje s kemoterapijo živijo dlje?
iluvatar
# 05.06.2018 ob 10:21
@jureimacure,

ne bi se piše narazen. Drugi stavek pa, kot si napisal, implicira, da tudi osebje leži na hodniku...
pietetnik
# 04.06.2018 ob 16:45
Torej medicina, kot znanost, le napreduje! Bogu hvala!

Zdaj pa še nad čakalne vrste...