Upokojenec s 600 evri pokojnine bo po novem dobil slabih 20 evrov več
Pokojnine se bodo v tem mesecu znova redno uskladile, tokrat za 3,2 odstotka, kar predstavlja najvišjo uskladitev v zadnjem desetletju, je pojasnil prvi mož ZPIZ-a Marijan Papež.
Letos še ena, izredna uskladitev pokojnin
Objavljeno: 18. februar 2020 ob 08:44,
zadnji poseg: 18. februar 2020 ob 12:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA, Televizija Slovenija

Redna uskladitev pokojnin se izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Foto: Pixabay

V kratki razpravi članov sveta Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je zvišanje pokojnin potrdil, je Frančiška Ćetković iz Sindikata upokojencev Slovenije dejala, da v sindikatu zahtevajo, da se upokojencem izplača tisti del pokojnin, ki jim zaradi varčevalnih ukrepov v času krize ni bil izplačan. Po izračunih sindikata jim ni bilo izplačanih še 5,6 odstotka sredstev, je povedala.

Pokojnine se bodo konec meseca tretje leto zapored uskladile redno, predtem so v usklajevanje posegali različni varčevalni ukrepi. Usklajeni zneski bodo veljali od 1. januarja, višje pokojnine pa bodo izplačane konec meseca. "Izplačilo bo 28. februarja s poračunom tudi za januar. Zagotovljena pokojnina za 40 let pokojninske dobe brez odkupa tako znaša 555,76 evra, do zdaj pa je bila 538 evrov," je za TV Slovenija pojasnil generalni direktor zavoda Marijan Papež in dodal, da "že več kot 10 let ni bilo tako visoke uskaditve".

Uskladitev po njegovih pojasnilih velja za vse vrste pokojnin in drugih prejemkov (tudi za prejemke na podlagi invalidnosti), ne pa tudi za dodatek za pomoč in postrežbo ter invalidnine za telesno okvaro.

Svet Zpiza soglasno potrdil dvig pokojnin

Upokojenec s 600 evri pokojnine bo zdaj dobil slabih 20 evrov več

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bo za tokratno uskladitev na letni ravni namenil 172 milijonov evrov, so za STA pojasnili na zavodu in dodali, da bo pokojnina v višini 600 evrov po 3,2-odstotni uskladitvi višja za 19,20 evra in bo tako znašala malenkost več kot 619 evrov.

Redna uskladitev pokojnin se izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin.

Konec leta še izredna uskladitev

Pokojnine se bodo konec letošnjega leta uskladile tudi izredno. Po zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin bi vsi upokojenci prejeli znesek v višini 6,50 evra. Državni svet pa je v zakonodajni postopek vložil predlog spremembe zakona, po katerem bi bila uskladitev izražena v odstotkih. Ob več kot 2,5-odstotni gospodarski rasti bi bila izredna uskladitev tako v višini enega odstotka. S tem predlogom se strinja tudi Ekonomsko-socialni svet, podpira pa ga tudi generalni direktor Zpiza.

T. K. B.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj