Na seji ESS-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović
Na seji ESS-ja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Državni svet s predlogom spremembe zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin predlaga, da se izredna uskladitev pokojnin izvede v odstotkih, kar je v skladu z ustaljenim načinom usklajevanja pokojnin. S tovrstnim načinom po njihovih besedah ne bi posegli v razmerja med pokojninami, medtem ko je sprejeti zakon porušil bistvo ideje o usklajevanju pokojnin, ki je ohranitev njihove realne vrednosti, so navedli.

Z njihovim predlogom se strinja tudi vlada, je novinarjem povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer. Pokojnine se po njenih besedah večajo glede na višino vplačanih prispevkov v času delovne aktivnosti. "Prav je, da je tudi uskladitev odvisna od višine pokojnine," je poudarila. Če pa bi se usklajevale v nominalnem znesku, bi po njenih besedah rušili veljavni sistem.

Ministrica Ksenija Klampfer je dejala, da se vlada s predlogom ESS-ja strinja. Foto: BoBo
Ministrica Ksenija Klampfer je dejala, da se vlada s predlogom ESS-ja strinja. Foto: BoBo

Tudi delodajalska in sindikalna stran zagovarjata predlagano spremembo, sta povedali predstavnica delodajalcev v ESS Tatjana Čerin in predstavnica sindikatov v njem Lidija Jerkič.
Glede zahteve Sindikata upokojencev Slovenije, da se upokojencem izplača tisti del pokojnin, ki jim zaradi varčevalnih ukrepov ni bil izplačan, pa so se dogovorili, da se njihova zahteva obravnava v okviru pogajalske skupine pri ESS-ju, zadolžene za usklajevanje pri pokojninskih spremembah. Po izračunih sindikata jim ni bilo izplačanih še 5,7 odstotka sredstev, je za STA dejala predsednica sindikata Frančiška Ćetković.

Poroštva za stanovanjske kredite

Na seji so nadalje obravnavali predlog zakona o poroštvih Slovenije za stanovanjske kredite, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance. Namen predloga, ki je v javni obravnavi do 10. februarja, je olajšati začetek samostojne življenjske poti mladim in mladim družinam s tem, ko jim bo država jamčila pri najemu posojila za nakup stanovanja. V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in sindikatu Mladi plus pa imajo več pripomb nanj.

"Pogrešamo sistemski paket različnih ukrepov," je za STA dejala predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc. Poleg tega se sprašujejo, ali bo zakon res lahko zaživel, saj ne pojasnjuje dovolj dobro niti tega, komu je namenjen. "Če je res namenjen mladim prekarnim delavcem, mora predlagatelj najprej natančno opredeliti pojem mladega prekarnega delavca," je pozvala. V sindikatu si več obetajo od stanovanjskega zakona, ki naj bi uredil trg trajno najemniških stanovanj, gradnjo neprofitnih in socialnih stanovanj ter višino najemnin.

Neprimeren predlog NSi-ja

NSi v predlogu zakona o interventnih ukrepih za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema, ki ga je ESS danes sicer ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, predlaga, da bi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) lahko začasno z vsemi primernimi izvajalci, tudi zasebniki, sklenil pogodbe. V njih bi bilo določeno, katere dodatne storitve in pod kakšnimi pogoji jih bodo opravili.