Gina Lollobrigida (1927–2023). Foto: AP
Gina Lollobrigida (1927–2023). Foto: AP

Gina Lollobrigida velja za eno od največjih div italijanskega filma. Ob drugih italijanskih igralkah, kot so Sophia Loren, Claudia Cardinale in Monica Vitti, je v povojnih desetletjih dosegla svetovno slavo in bila pred kamero z največjimi filmskimi zvezdami. Pogosto so jo opisovali kot "najlepšo žensko na svetu", najbrž tudi zato, ker je leta 1955 nastopila v filmu s tem naslovom, La Donna Piu Bella del Mondo.

Dvajset let poročena s slovenskim zdravnikom
Umetnica z zapletenim priimkom, ki ga kljub prigovarjanju nekaterih režiserjev ni nikoli želela zamenjati za krajšo, umetniško različico, se je rodila leta 1927 v kraju Subacio vzhodno od Rima; odraščala je torej na italijanskem podeželju in v skromnih razmerah. Kot igralka je največje uspehe nanizala v 50. in 60. letih preteklega stoletja, med letoma 1949 in 1971 pa je bila poročena s slovenskim zdravnikom Milkom Škofičem, s katerim ima sina Milka Škofiča mlajšega.

Julija lani, ko je dopolnila 95 let, je igralka povedala, da je še vedno zaposlena.
Julija lani, ko je dopolnila 95 let, je igralka povedala, da je še vedno zaposlena. "Pripravljam knjigo risb, skic v rdeči okri, ki so pomembna, zahtevna dela," je napovedala. "Morda sem bila razvajena, a še vedno delam, še vedno se mi zdi, da imam veliko povedati, in upam, da bom imela še čas, da dosežem vse, kar sem si želela." Foto: EPA
Z možem Milkom in sinom, dveletnim Milkom mlajšim, na vrtu domače vile v Rimu, leta 1960. Tistega leta se je družina preselila v Kanado, da sta mož in sin lahko dobila državljanstvo. Foto: AP
Z možem Milkom in sinom, dveletnim Milkom mlajšim, na vrtu domače vile v Rimu, leta 1960. Tistega leta se je družina preselila v Kanado, da sta mož in sin lahko dobila državljanstvo. Foto: AP

Začetki v "Hollywoodu ob Tiberi"
Sprva se je vpisala na višjo likovno šolo v Rimu. Na karierno pot pa je stopila kot fotomodel in pri starosti 20 let zasedla tretje mesto na tekmovanju za mis Italije. Leta 1946 je v prestolnici služila kruh kot statistka ter s portretiranjem gostov v lokalih, ko jo je odkril filmski ustvarjalec Mario Costa in jo povabil na avdicijo v Cinecitta. Pozneje se je spominjala, da ji do vloge sploh ni bilo: "Ko so mi ponudili prvo vlogo, sem ponudbo zavrnila. Ponudili so mi tisoč lir. Odgovorila sem, da je moja cena milijon lir, misleč, da jih bom s tem utišala – pa so privolili!"

Svojo prvo večjo filmsko vlogo je dobila leta 1948 v filmu Follie per l'opera, že kmalu zatem pa je odšla v Hollywood.

Uspeh sicer ni sledil v hipu. Prodor ji je uspel šele leta 1952 z vlogo v filmu Lepotice noči režiserja Reneja Claira. V času razcveta italijanske kinematografije, se pravi v 50. in 60. letih, je veljala za eno najbolj zaželenih igralk ne le doma, ampak tudi drugod po svetu.

V Hollywood jo je povabil Howard Hughes
Nastopala pa je tudi v televizijskih produkcijah. Sodelovala je z največjimi hollywoodskimi igralskimi zvezdniki vseh časov, kot so Humphrey Bogart, Rock Hudson, Burt Lancaster, Tony Curtis, Sean Connery, Alec Guinness in Frank Sinatra.

Humphrey Bogart je nekoč izjavil, da je "Marilyn Monroe ob njej videti kot Shirley Temple", filmski mogul Howard Hughes pa jo je menda zasipal z ženitnimi ponudbami. (Ko je na njegove stroške prispela v Hollywood, naj bi jo Hughes na letališču pričakal v spremstvu odvetnika za ločitve, da bi se odkrižala svojega moža. Ta obsedenost se je nadaljevala naslednjih deset let, a je igralka pozneje rekla le, da ji je "pozornost ugajala".)

Gina Lollobrigida v francosko-italijanski komediji Anna di Brooklyn, ki so jo leta 1957 snemali v studiu Cinecitta. Foto: AP
Gina Lollobrigida v francosko-italijanski komediji Anna di Brooklyn, ki so jo leta 1957 snemali v studiu Cinecitta. Foto: AP

Sočne žaljivke, ki sta si jih izmenjavali s Sophio Loren
Tabloidi so si dali tudi veliko opravka z Gininim javnim rivalstvom s stanovsko kolegico Sophio Loren, ki je izjavila, da je "bolj prsata" od Lollobrigide. Gina je udarila nazaj s komentarjem, da Sophia lahko igra le kmečke ženske, nikoli pa dam iz visoke družbe. "Različni sva si kot dirkalni konj in koza."

Na fotografiji iz leta 1958 ji roko poljublja nemški igralec Horst Buchholz. Foto: AP
Na fotografiji iz leta 1958 ji roko poljublja nemški igralec Horst Buchholz. Foto: AP

Pomembnejši filmi, v katerih je igrala, so še Fanfan Tulipan (1952), Kruh, ljubezen in domišljija (1953), Kruh, ljubezen in ljubosumje (1954), Najlepša ženska na svetu (1955), Trapez (1956), Notredamski zvonar (1956), Najlepši november (1969) in Ostržkove dogodivščine (1972).

Oskar se ji je izmuznil
Od leta 1956 do 1959 je štiri leta zapored prejela bambija kot najboljša mednarodna igralka in številne nagrade v rodni Italiji. Vendar "La Lollo" v nasprotju s Sophio Loren ni osvojila nobenega oskarja.

Leta 1961 je dobila zlati globus za film Come September, v katerem je nastopila ob Rocku Hudsonu. Prav Hudsona, s katerim sta nastopila še v filmu Strange Bedfellows, je pozneje navajala kot svojega najljubšega soigralca – po desetletju Hughesovega osvajanja je bila šokirana, da je ni poskušal spraviti v posteljo. "Takoj sem vedela, da je Rock gej, ker se ni zaljubil vame," se je spominjala v nekem intervjuju.

Kiparstvo, največja ljubezen dobrodelne igralke
Lollobrigida se je po koncu igralske kariere posvetila umetnosti in humanitarnemu delu. Po 70. letu starosti se je namreč skoraj povsem poslovila od filma in se je začela ukvarjati med drugim s fotografijo in kiparstvom, o katerem je govorila kot o svoji največji ljubezni.

Poleg tega se je lotila zbiranja razkošnega nakita znamke Bulgari, saj je verjela, da bo tako kar najbolj uživala v sadovih svojega dela. Leta 2013 je svojo zbirko razprodala, denar od prodaje pa je namenila skladom, ki se ukvarjajo z raziskovanjem matičnih celic.

Izjemno vplivna je bila tudi igralkina kratka pričeska: v šestdesetih se je ta moda po njeni zaslugi razširila po Italiji. Ženske so se strigle na
Izjemno vplivna je bila tudi igralkina kratka pričeska: v šestdesetih se je ta moda po njeni zaslugi razširila po Italiji. Ženske so se strigle na "la lollo". Foto: AP

Žalostni spor okrog denarja v zadnjih letih
Družinski razkol s sinom je močno zaznamoval igralkina zadnja leta: z Milkom Škofičem mlajšim sta se prepirala pred sodiščem, saj je sin dosegel, da je njegova mati zaradi svojega domnevno pešajočega duševnega stanja dobila finančnega skrbnika. "Pravico imam živeti v miru, pa tudi umreti v miru," je Gina Lollobrigida v solzah na italijanski televiziji dejala novembra 2021. Sina so bojda prestrašile mamine napovedi, da bo premoženje zapustila svojemu veliko mlajšemu pomočniku in partnerju Andrei Piazolli.

Lani je napovedala še, da bo na parlamentarnih volitvah kandidirala na listi evroskeptične Suverene in ljudske stranke (ISP). Že leta 1999 je na volitvah v Evropski parlament kandidirala na listi Demokratske stranke, ki jo je vodil ugledni Romano Prodi.

Na družbenih omrežjih se številni poklanjajo filmski igralki. "Zapustila nas je velika legenda italijanske kinematografije," je zapisal igralec Antonio Banderas. Italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano je dejal, da bo "njena privlačnost ostala večna". Na ministrstvu so napovedali tudi, da bodo njej v čast ustanovili nagrado.