Radijski valovi prinašajo v tem tednu tudi dve premieri: v ciklu kratkih radijskih iger Slabe ceste bo v središču nenavadno ravnateljevo opažanje na cestni zapori, v ciklu radijskih iger za otroke Gospa s klobukom pa pospešeno potovanje z vlakom, na katerem protagonistka doživi neljubo nevšečnost.

Foto: Arhiv ZRC SAZU, Geografski inštitut Antona Melika
Foto: Arhiv ZRC SAZU, Geografski inštitut Antona Melika

Radijska igra: Presenečenja, generacijski trki in pohod v gore
Nov aprilski teden bo začela izvirna radijska igra avtorice in radijske ustvarjalke Cvetke Bevc z naslovom Presenečenje. Igro sestavljajo prav nova in nova presenečenja, novice in izpovedi, ki začetno banalno premlevanje vsakdana na proslavljanju obletnice mature sprevržejo v trpko spoznanje minljivosti. Presenečenjem, ki razburkajo Anitin (Violeta Tomić), Milenin (Vesna Pernarčič) in Vanesin (Stannia Boninsegna) večer, bodo lahko poslušalke in poslušalci prisluhnili v ponedeljek ob 22.05 na programu Ars. Radijsko igro Presenečenje je leta 2007 režiral Tugo Štiglic.

Tudi v četrtkovem terminu radijske igre ob 22.05 na programu Ars bodo v ospredju trije protagonisti, ki v svojih medgeneracijskih razlikah trčijo v svojih mišljenjskih nasprotjih. Radijska igra avtorja, režiserja in teatrologa Toneta Peršaka Aprilska sonata je ekspresivna problemska drama, v katerih se prepletajo tri enakovredne mišljenjske in generacijske struje: starec, ki se z nazori opira na zgodovinski spomin iz uporniških dni, ko je bil človek še junaški vstajnik zoper nasilje (Ivo Ban), starčeva spremljevalka in pomočnica na stare dni, ki se v svojem partnerskem statusu zdi izkoreninjena (Marijana Brecelj) ter starčeva vnukinja, mlada pesnica (Nataša Tič Ralijan), ki se opira na svojega sopotnika, samozavestnega ter racionalističnega študenta (Uroš Smolej).

Čeprav je vreme aprilsko muhasto, se vendarle s toplimi in sončnimi dnevi postopoma začenja sezona pohodništva in obiskovanja gora. Na Prvem programu bo v torek ob 21.05 na sporedu priredba klasike slovenske humoristične literature: povest Kako je Trebušnik hodil na Triglav je leta 1907 napisal eden prvih slovenskih planinskih pisateljev Janko Mlakar, za radio pa jo je priredil Emil Smasek. Zabavna radijska igra v režiji Tugomirja Toryja je nastala leta 1954 in je eden najstarejših posnetkov v našem radijskem arhivu. Na njem so se ohranile igralske kreacije legendarnih slovenskih gledaliških umetnikov: Ančke Levar, Pavleta Koviča in nadvse zabavnega Janeza Cesarja v naslovni vlogi. Bo Trebušniku uspelo osvojiti najvišji slovenski vrh?

Kratka radijska igra: Za koga se borimo?
Tokratni sredin termin kratke radijske igre ob 13.05 na programu Ars, ki je v aprilu posvečen prejemnici in prejemnikom stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije, bo posvečen Željku Hrsu. O prejemniku igralske nagrade »Marija Vera« za življenjsko delo je komisija zapisala: "Njegova predanost gledališki umetnosti presega zavezanost kolektivnim uspehom matičnega gledališča. Željko Hrs je igralec, dramaturg, pedagog, ki je utiral poti modernim raziskovalnim gledališkim praksam in postal zgled kolektivni zavesti igralskega ansambla in igralčeve predanosti Taliji." Dolgoletni član Slovenskega mladinskega gledališča je nagrado prejel za navdihujočo, umetniško večvrstno in v slovenskem gledališkem prostoru neizbrisno igralsko delovanje. To je močno zaznamovalo tudi Uredništvo igranega programa, saj je Željko Hrs reden in inventiven interpret številnih radijskih iger in literarnih oddaj. Poslušalke in poslušalci mu bodo ta teden lahko prisluhnili v kratki radijski igri Andreja Blatnika Pravzaprav, ki jo je leta 2011 interpretiral skupaj z Natašo Barbaro Gračner. Kritična podoba sodobnega urbanega življenja v režiji Gregorja Tozona v spretnem slogu kratkih stavkov predstavi čustveno stanje mladega zakonskega para, ki se ové svoje odtujenosti in skuša najti rešilno skupno točko.

Slabe ceste. Foto: Iz arhiva ustvarjalk in ustvarjalcev
Slabe ceste. Foto: Iz arhiva ustvarjalk in ustvarjalcev

Premiera tretjega dela šestdelnega cikla Slabe ceste pred radijsko občinstvo prinaša trk ravnatelja (Matija Vastl), poveljnika (Primož Bezjak) in vojaka (Stane Tomazin) ob pregledu na cestni blokadi. Njihovo sprva zmedeno srečanje zaradi pozabljenih dokumentov pa nenadno postane bolj zlovešče, ko se ravnatelju zazdi, da je v jarku opazil osmošolko iz svoje osnovne šole. Srečanje, ki povzroči čedalje bolj mučen konflikt, zopet izrisuje civiliste, katerih človečnost in zdrav razum sta pod pezo zaostrene vojne situacije v ukrajinskem Donbasu bolj in bolj na preizkušnji. Kratko radijsko igro Za koga se borimo? sta interpretirala še Špela Lovrec in Gašper Vodlan, režiserka cikla Slabe ceste, ki se premierno predvaja v sobotnih terminih ob 22.40 na Prvem programu, pa je Ana Krauthaker.

Radijska igra za otroke: Premiera tretjega dela cikla Gospa s klobukom
Ob koncu tedna mlado občinstvo pričakuje nov, že tretji del premiernega zvočnega omnibusa Gospa s klobukom. V tretjem delu se Ljudmila, upokojena učiteljica šivanja, odloči, da bo nekoliko pospešila potovanje – zato sede na vlak, a doživi neljubo nevšečnost, ki jo silno vznejevolji … Nato spozna ljubeznivo sprevodnico, ljubiteljsko slikarko Pavlo in se naposled s previsa navdušena zazre v morje v daljavi. Štiridelni cikel je po zgodbah Maše Ogrizek priredil in režiral Klemen Markovčič, interpretirala pa sta ga Marijana Brecelj v naslovni vlogi in Matija Rozman kot pripovedovalec.

Poslušalke in poslušalci lahko predvajanim radijskim igram prisluhnejo tudi v podkastih radijske igre na spletnih straneh Prvega in Arsa ter na portalu RTV 365, kjer so vsebine na voljo še trideset dni po predvajanju.

Spored radijskih iger med 15. in 21. aprilom 2024

Ponedeljek, 15. april
Radijska igra 22.05 (Ars) – Cvetka Bevc: Presenečenje

Torek, 16. april
Radijska igra 21.05 (Prvi) – Janko Mlakar (prir. Emil Smasek): Kako je Trebušnik hodil na Triglav

Sreda, 17. april
Kratka radijska igra 13.05 (Ars) – Andrej Blatnik: Pravzaprav

Četrtek, 18. april
Radijska igra 22.05 (Ars) – Tone Peršak: Aprilska sonata

Sobota, 20. april
Kratka radijska igra 22.40 (Prvi) – Natalja Vorožbit: Slabe ceste III – Za koga se borimo? (PREMIERA)

Nedelja, 21. april
Radijska igra za otroke 08.05 (Prvi) – Maša Ogrizek (prir. Klemen Markovčič): Gospa s klobukom III (PREMIERA)