157 km dolga etapa od Cunea do Jausiersa je kolesarje vodila prek La Bonette, ki je z 2802 metri najvišji (asfaltirani) prelaz v Evropi. Tadej Valjavec je imel pred začetkom 20 kilometrov dolgega vzpona s skupino skoraj 30 ubežnikov pred glavnino z rumeno majico Frankom Schleckom več kot osem minut naskoka. Ker je za kolesarjem iz Luksemburga v skupnem seštevku zaostajal šest minut in pol, je to pomenilo, da je nekaj časa vozil celo v navidezni rumeni majici.

Usodnih zadnjih 500 metrov vzpona
Na vzponu je Valjavec nekajkrat napadel in s tem močno zredčil skupino, slabih 500 metrov pred vrhom pa je nekoliko popustil, ko je za vodilno skupinico zaostal pol minute. Tega zaostanka na 23-kilometrskem spustu več ni mogel izničiti.

Valjavec: Čutilo se je pomanjkanje kisika
"Zadnji vzpon je bil zelo, zelo dolg, zadnji kilometer pa je bil izjemno strm, čutil sem tudi pomanjkanje kisika. Tudi spust je bil izjemno strm in nevaren, tako je bilo zelo težko izničiti zaostanek. Spust je bil naporen tudi zato, ker smo pred tem peljali res naporen vzpon," je posebej za MMC etapo opisal Besničan.

V sredo bo v MMC-jevi spletni klepetalnici gostoval Martin Hvastija.

Augustyn dobil prelaz, nato letel v globino
Na vrhu prelaza je bil prvi John-Lee Augustyn, ki se je sicer ves čas skrival v ozadju. Južnoafričan je imel pri spustu nekaj smole, saj je zletel s proge in drsel po pobočju nekaj deset metrov navzdol.

Dessel najprej delal za Valjavca
Etapo je v šprintu četverice dobil Francoz Cyril Dessel. "Počasi sem začel verjeti v zmago. Na začetku vzpona sem delal za našega kapetna Tadeja Valjavca. Na spustu pa sem izkoristil svojo priložnost," je po svoji največji zmagi v karieri žarel Dessel.

Hempiju ostaja najboljša etapna uvrstitev
Valjavec je možnost za zgodovinsko prvo slovensko zmago na Tourih žal zapravil tik pod vrhom dolgega vzpona, saj je do cilja izničil šest sekund zaostanka. V cilju je imel 24 sekund zaostanka. V skupnem seštevku je zdaj na odličnem desetem mestu, za vodilnim Schleckom zaostaja 5:23. Najboljša slovenska etapna uvrstitev na Tourih tako ostaja četrto mesto Andreja Hauptmana.

<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->

V sredo legendarni L'Alpe d'Huez
Peklenski trojček v Alpah se bo končal v sredo, ko se 210 kilometrov dolga etapa konča z vzponom na L'Alpe d'Huez, ki je najbrž najbolj znan vzpon v zgodovini te večetapne dirke.

Cuneo-Jausiers, 157 km:                
1. C. DESSEL FRA 4:31:27
2. S. CASAR FRA oba
3. D. ARROYO ŠPA isti čas
4. J. POPOVIČ UKR 0:03
5. G. HINCAPIE ZDA 0:24
6. N. PORTAL FRA oba
7. T. VALJAVEC SLO isti čas
8. S. SCHUMACHER NEM 1:03
9. A. SCHLECK LUKS 1:28
10. B. KOHL AVT vsi
11. C. EVANS AVS
12. F. SCHLECK LUKS isti
13. A. VALVERDE ŠPA
14. D. CUNEGO ITA čas
15. C. SASTRE ŠPA
...
21. D. MENČOV RUS 2:03


Skupni vrstni red po 16. etapi
: 1. F. SCHLECK LUKS 68:30:16
2. B. KOHL AVT +0:07
3. C. EVANS AVS 0:08
4. C. SASTRE ŠPA 0:49
5. D. MENČOV RUS 1:13
6. C. VANDEVELDE ZDA 3:15
7. K. KIRCHEN LUKS 3:23
8. A. VALVERDE ŠPA 4:11
9. S. SANCHEZ ŠPA 4:38
10. T. VALJAVEC SLO 5:23

S. J.