Vzdušje v filmu Preberi in zažgi morda še najbolj spominja na kultni Fargo, s to razliko, da veliko mesto preprosto ne ponuja enakih priložnosti za satiro, kot življenje na podeželju. Foto: MMC RTV SLO
Vzdušje v filmu Preberi in zažgi morda še najbolj spominja na kultni Fargo, s to razliko, da veliko mesto preprosto ne ponuja enakih priložnosti za satiro, kot življenje na podeželju. Foto: MMC RTV SLO

Brata Coen, ki navadno skupaj režirata in napišeta scenarij, sta opozorila nase že s svojim drugim filmom Raising Arizona in ne glede na osebne preference in žanrsko usmerjenost, je vsak njun film vreden ogleda. Iz tega ali onega razloga. Vsaj meni se je nekajkrat zgodilo, da sem njuno genialnost in globino zapopadel šele pri drugem ogledu. Njunega smisla za pretežno črni humor ni lahko definirati in tudi ni primeren za vsako razpoloženje, kaj šele vsakega gledalca.

Po izjemni kriminalni drami Ni prostora za starce sta se v Preberi in zažgi lotila lahkotnejše tematike, ki v politično razburkanih časih verjetno hodi po glavi večini Američanov. Psihični pritiski in duševno stanje vladnih agentov, obsedenih z državno in osebno varnostjo na eni strani, ter paranoja in z zunanjim videzom obsedeni soljudje na drugi. Ozračje morda še najbolj spominja na kultni Fargo, s to razliko, da veliko mesto preprosto ne ponuja enakih priložnosti za satiro kot življenje na podeželju.

Vselej pa je zanimivo opazovati dejanja, način razmišljanja in odzivanje njunih likov. Temu botruje tudi dejstvo, da imata Coenova izostren občutek za izbiro igralcev, ki se jim pozna, da se v svojih vlogah počutijo domače. Zato ni presenetljivo, da sta z nekaterimi sodelovala več kot enkrat ali dvakrat. Z izjemo Frances McDormand (ženo Joela Coena) in Johna Malkovicha, ki sta odigrala v svojem tipičnem slogu, so George Clooney, Brad Pitt in Tilda Swinton pokazali igralsko plat, kakršne nismo deležni prav pogosto.

Preberi in zažgi (Burn After Reading)
ZDA/VB/Francija, 2008

Režija: Ethan in Joel Coen
Scenarij: Joel in Ethan Coen
Igrajo: George Clooney, Brad Pitt, John Malkovich, Tilda Swinton, Frances McDormand ...

Žanr: komedija
Dolžina: 1 ura 37 minut
Premiera: 27. 8. 2008

Proračun: 37 milijonov dolarjev
Dobiček: 137.793.228 dolarjev (decembra 2008)
Povezava: uradna stran, IMDB

Uroš Šetina, ocena: Ocena: +3