Kusturica je dejaven tudi na glasbenem področju: nekaj časa je igral baskitaro v skupini Zabranjeno pušenje, zdaj pa občasno nastopa kot vodja skupine Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra. Foto: EPA
Kusturica je dejaven tudi na glasbenem področju: nekaj časa je igral baskitaro v skupini Zabranjeno pušenje, zdaj pa občasno nastopa kot vodja skupine Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra. Foto: EPA

Režiser Emir Kusturica in scenarist Abdulah Sidran snujeta projekt, s katerim bi v trilogijo povezala njuna kultna filma Oče na službeni poti in Se spominjaš Dolly Bell. Prvo snidenje obeh umetnikov je bilo prejšnji teden v Goraždu, kjer je Sidrana obiskal Kusturica, tri dni pozneje pa je scenarist vrnil obisk režiserju, dvojnemu dobitniku canske zlate palme - za filma Oče na službenem potovanju in Podzemlje -, na Mokri gori.

Novi film Prvič z očetom na volitve
Sidran je že enkrat prej izjavil, da "v Italiji obstaja bogataš, ki se fanatično navdušuje nad filmi Emirja Kusturice", obenem zelo ceni Sidranovo poezijo in scenaristiko in tako si menda želi obnove tandema Sidran-Kusturica, za kar je "pripravljen odvezati tudi mošnjiček". "Žal javno ne morem omeniti njegovega imena. Navdušen je nad scenarijem, ki nosi naslov Prvič z očetom na volitve (Prvi put s ocem na izbore). Želi si, da bi film po njem posnel režiserski genij Emir Kusturica," je dejal 65-letni Sidran, znan tudi pod vzdevkom Avdo.

Se spominjaš Dolly Bell (1981) je bil prvi celovečerni film Emirja Kusturice, pri katerem se je že začel oblikovati njegov prepoznavni slog. Gre za zgodbo o odraščanju šolarja Dina (Slavko Stimač), ki se odvija nekega poletja v 60. letih v Sarajevu. Poleg požiranja filmov in glasbe se Dino sreča tudi s svetom malega kriminala in ponudi skrivališče prostitutki Dolly Bell (Ljiljana Blagojević). Njegov svet se postavi na glavo, Dino se zaljubi v Dolly ... Film je Kusturici prinesel beneškega zlatega leva za najboljši prvenec.

Njegov drugi film Oče na službenem potovanju pa mu je prinesel zlato palmo v Cannesu in nominacijo za tujeježičnega oskarja. Film, v katerem sta drugič (in do zdaj zadnjič) sodelovala s Sidrahom, se dogaja po 2. svetovni vojni v času informbiroja in pripoveduje zgodbo skozi oči dečka Malika, čigar očeta Mešo (Miki Manojlović) pošljejo v delovno taborišče, potem ko izjavi politično neprimerno opazko.