Umetnik Jaka Železnikar že dobro desetletje raziskuje spletno izraznost Foto: www.jaka.org
Umetnik Jaka Železnikar že dobro desetletje raziskuje spletno izraznost Foto: www.jaka.org

Razstava pod naslovom @jakaorg / twitter, pripoved je del projekta LSPK, Železnikar pa upa, da bodo predstavljena dela Ljubljani kot prestolnici knjige dodala ščepec sodobne eksperimentalne literature. Izhajal je iz sodobne kreativne rabe emotikonov in z mislijo na tradicije računalniške ustvarjalnosti, kot je tvorjenje podob iz črk, ločil in drugih pisnih znamenj.
Pri sporočilih kratke forme, ki obsegajo zgolj 140 znakov, je umetnik izvorno uporabljal angleščino, saj je na Twitterju v stiku s prijatelji iz tujine. Kjer ne gre izključno za likovno sporočilo, so dodani prevodi.
Na razstavi so na ogled izseki spletne umetnosti oziroma e-poezije v vizualni podobi. "Paradoksalno, večina tiskanih besedil se seli na splet (...), tokrat pa se spletno delo seli v tiskano obliko in na stene galerije," je zapisala kustosinja razstave Semira Osmanagić.
Umetnik spletne izraznosti
V Ljubljani rojeni Jaka Železnikar že dobro desetletje raziskuje spletno izraznost, deluje pa predvsem na področju literature, ki ga pogosto nadgrajuje z elementi likovne umetnosti in programiranja. Na prizorišču domače sodobne in računalniške umetnosti se je uveljavil kot eden dejavnejših spletnih umetnikov in ustvarjalcev vizualne poezije. Po razstavi Spreminjevalec iz leta 2006, na kateri je bil s pomočjo projekcij predstavljen proces stalno spreminjajočega pogleda na spletne strani, se je nekoliko umaknil od oči umetniške javnosti.