Krškopoljski prašič. Foto: Petra Malovrh Foto:
Krškopoljski prašič. Foto: Petra Malovrh Foto:
Kmetija sredi ljubljanskega živalskega vrta

Na preurejeni kmetiji, kjer je bil prej otroški živalski vrt, so namestili tri pasme konj - lipicanca, posavskega konja in slovenskega hladnokrvnega konja, ter štiri pasme ovc - belokranjsko in istrsko pramenko, bovško ovco in jezersko solčavko. Pridružili so se jim še cikasto govedo, štajerska kokoš, drežniška koza, krškopoljski prašič in kranjska čebela.

Za višjo narodno zavest o pomenu kmetovanja
Živalski vrt želi s projektom Izobraževalna kmetija v ZOO Ljubljana ljudem približati avtohtone pasme domačih živali in tudi zvišati nacionalno zavest o pomenu kmetovanja s slovenskimi pasmami za ohranitev visoke biotske pestrosti slovenske kulturne krajine.

Kot je prejšnji teden pojasnila vodja projekta Ana Bordja, se je izvedba projekta začela že v marcu, ko so se uspešno prijavili na razpis Švicarski prispevki združeni Evropi, prek katerega so pridobili del finančnih sredstev. Ob tem je dejala, da je svojo strokovno podporo projektu prispevala tudi Genska banka v živinoreji z oddelka za zootehniko Univerze v Ljubljani. Ta je namreč poskrbela za gensko čistost in selekcijo vseh slovenskih avtohtonih pasem.

V Živalskem vrtu Ljubljana so danes pripravili dogajanje s številnimi ustvarjalnimi, biološkimi in spretnostnimi delavnicami. Med drugim so obiskovalcem predstavili vse slovenske domorodne pasme domačih živali, ves dan pa potekajo razne predstave, nastopi in tekmovanja za obiskovalce.

Kmetija sredi ljubljanskega živalskega vrta