Kobilarni Lipica je spektakel predstavljal velik izziv, a hkrati veliko še neuresničeno željo - da bi njihovi izurjeni žrebci nastopali pred 9.000-glavim občinstvom v prestolnici. Foto: Kobilarna Lipica
Kobilarni Lipica je spektakel predstavljal velik izziv, a hkrati veliko še neuresničeno željo - da bi njihovi izurjeni žrebci nastopali pred 9.000-glavim občinstvom v prestolnici. Foto: Kobilarna Lipica

Kdor še ne zna zajezditi konja, naj se čim prej nauči ukrotiti iskro žival, obdržati se svobodno v lahkem sedlu in uloviti ubrano mero drnca, predvsem pa vztrajati v slutnji, kajti naši konji so pridirjali od daleč in so daleč namenjeni, motorji radi odpovedo, sloni preveč pojedo, naša pot pa je dolga in peš je predaleč.

Edvard Kocbek, Lipicanci
Kot je ob predstavitvi koncepta predstave napovedal njen kreativni vodja Tomaž Letnar, bo predstava v Stožicah v dobri uri in pol obiskovalcem ponudila vrh konjeniške, visoke in popularne kulture hkrati – dogodek, kakršnega Ljubljana še ni videla. Foto: Kobilarna Lipica

Kocbekova pesnitev se nadaljuje z vrsticami: "Drugi so častili svete krave in zmaje, tisočletne želve in leve s perutmi, samoroge, dvoglave orle in fenikse, mi pa smo si izbrali najlepšo žival, izkazala se je na bojiščih in v cirkusih. Prepeljevala je kraljične in zlato monštranco, zato so dunajski cesarji govorili francosko s spretnimi diplomati, italijansko z zalimi igralkami. Špansko z neskončnim Bogom in nemško z nešolanimi hlapci, s konji pa so se pogovarjali slovensko."

V Areni Stožice se se kraški lepotci, ki veljajo za slovenski narodni ponos, prvič predstavili občinstvu v prestolnici, ki je končno dobila objekt, primeren za glasbeno-scenski spektakel Lipica v Ljubljani s podnaslovom Ponos, lepota, pogum. Prav pesnitev Lipicanci si je režiser Tomaž Letnar vzel za vodilo pri snovanju dramaturškega loka predstave.

Začetek vsakoletne tradicije?
Kobilarna Lipica želi s projektom Lipica v Ljubljani po poplavi tujih zvezd in produkcij kot prva v Sloveniji napolniti največji prireditveni objekt v državi – dvorano Stožice. Projekt, ki ga je podprla tudi Mestna občina Ljubljana, naj bi "v nepozabni predstavi v edinstveno kombinacijo združil beli balet svetovno znanih lipicancev in vrhunsko ter hkrati izredno poslušljivo glasbo iz slovenske in tuje zakladnice v premierni izvedbi Orkestra Slovenske vojske ter izjemnih domačih in tujih solistov". S tem pa želi Kobilarna Lipica v prestolnici začeti tudi vsakoletno tradicijo in se na sodoben način postaviti ob bok Dunaju, ki obiskovalce vabi s slovito predstavo španske jahalne šole.

"Izjemno doživetje konjeniške umetnosti"
"Če Dunaj po svetu slovi po nastopu lipicancev, si takšen nastop zasluži tudi Ljubljana, prestolnica države, kjer ima lipicanec svojo domovino! Zato smo se tudi odločili, da se lotimo tega projekta, ki ga želimo v prihodnjih letih še nadgraditi. Verjamemo, da bomo s profesionalnim delom Lipiške klasične šole jahanja, ki smo ga v zadnjem času nadgradili tudi s sodelovanjem z enim največjih strokovnjakov dresurnega jahanja na svetu, marca in v prihodnjih letih pa bomo gledalcem ponudili izjemno doživetje konjeniške umetnosti v odlični predstavi, s kakršno je Lipica nekdaj že navduševala občinstvo po Evropi," je na novinarski konferenci projekt Lipica v Ljubljani predstavil direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf in ob tem dodal: "S to izjemno predstavitvijo lipicanca pa želimo Slovence tudi na najlepši način povabiti v Lipico, kjer lahko belega lipicanca vidijo v njegovem izvirnem okolju in se spoznajo tudi z bogato kulturno dediščino ene najstarejših kobilarn na svetu."

Konji, kočije, baletniki ...
V predstavi je v dvorani Stožice nastopilo skoraj 50 lipicancev, večina iz Kobilarne Lipica, z 10 konji pa bo v predstavi sodelovalo tudi Združenje rejcev lipicanca Slovenije. Zvezda večera bo brez dvoma Lipiška klasična šola jahanja s tradicionalnimi točkami klasične umetnosti dresurnega jahanja v novi koreografiji in ob spremljavi žive glasbe.
Konjeniški del predstave so dopolnili atraktivni nastopi kočij ter izvirne postavitve konj in baletnih umetnikov. Umetniško vrednost bodo predstavi dala tudi vrhunska glasbena imena in najboljše iz slovenske in tuje glasbene zakladnice v premierni izvedbi Orkestra Slovenske vojske pod vodstvom mlade dirigentke Andreje Šolar. Ob orkestralni spremljavi bodo tako nastopili trenutno najbolj vroč klavirski tandem Bojan Gorišek-Milko Lazar, privlačni trio Eroika, mlada sopranistka Teja Saksida in tenorist Matej Sušnik ter večkrat nagrajeni Mešani pevski zbor Obala Koper, atraktiven pa bo tudi nastop posebne gostje večera, švedske sopranistke in mojstrice igranja irske harfe Miriam Andersen.

Ko se združita dva simbola države
Tudi zato je projekt Lipica v Ljubljani podprla tudi Mestna občina Ljubljana. Kot je na novinarski konferenci povedal Zoran Janković, niti za trenutek niso oklevali. Kobilarna Lipica oz. lipicanci in prestolnica Ljubljana - dva pomembna simbola slovenske države, ki sta vsebovana tudi v samem naslovu predstave – pa se bodo s tem vrhunskim dogodkom kot eni prvih tako poklonili tudi 20. obletnici samostojnosti, ki jo Slovenija praznuje v tem letu.

Sodelovanje v okviru projekta Lipica v Ljubljani pa so nadgradili še s priložnostno slikarsko razstavo umetniških del Avgusta Černigoja, ki je bila v ljubljanski galeriji Kresija na ogled od 26. februarja do 2. marca. Razstava, katere slavnostno odprtje je bilo v ponedeljek, 28. februarja, je bila v Ljubljani sploh prva predstavitev tega velikega slovenskega umetnika, konstruktivista in grafika, ki je svoja zadnja leta preživel v Lipici in ji tudi zapustil svoja dela, z njo pa Kobilarna Lipica zaokroža predstavitev svoje umetnostne in kulturne dediščine v Ljubljani.

11. marca ob 11.00 bo na sporedu posebna matinejska predstava, ki bo kot generalka za večerni dogodek, hkrati pa bo slovenskim šolarjem (vabljeni so tudi upokojenci in študenti, ki bodo vstopnice lahko kupili bo ugodni ceni) ob plesu lipicancev in vrhunski glasbi ponudila nekakšen učbenik glasbeno-scenske umetnosti in zgodovine enega najpomembnejših simbolov slovenske države, Lipice in lipicanca.

V fotogaleriji si oglejte fotografije z dopoldanske predstave Lipica v Ljubljani s podnaslovom Ponos, lepota, pogum.

Kdor še ne zna zajezditi konja, naj se čim prej nauči ukrotiti iskro žival, obdržati se svobodno v lahkem sedlu in uloviti ubrano mero drnca, predvsem pa vztrajati v slutnji, kajti naši konji so pridirjali od daleč in so daleč namenjeni, motorji radi odpovedo, sloni preveč pojedo, naša pot pa je dolga in peš je predaleč.

Edvard Kocbek, Lipicanci