V filmu Srečno, Orlo! nastopajo Tin Vulović, Primož Pirnat, Nataša Živković in Tin Marn. Foto: Slovenski filmski center
V filmu Srečno, Orlo! nastopajo Tin Vulović, Primož Pirnat, Nataša Živković in Tin Marn. Foto: Slovenski filmski center
Sara Kern
Sara Kern (1989) je študij filmske režije končala na AGRFT-ju, za film Srečno, Orlo! je podpisala tako scenarij kot režijo. Foto: Slovenski filmski center

S temi besedami je med drugim strokovna žirija na 26. dnevih hrvaškega filma v Zagrebu utemeljila nagrado za najboljšo manjšinsko koprodukcijo, ki so jo namenili filmu Srečno, Orlo! režiserke Sare Kern.

Že četrta lovorika za koprodukcijo treh držav
Strokovno žirijo so na festivalu, ki je potekal od 16. do 20. junija, sestavljali direktor fotografije Živko Zalar, režiserka Katarina Zrinka Matijević in montažer Jan Klemsche, so sporočili s Slovenskega filmskega centra. To je že četrta nagrada za ta film, saj je bil predtem nagrajen na mednarodnem filmskem in videofestivalu v Atenah v ZDA, na festivalu kratkega filma Akbank Short v Turčiji in na 14. festivalu kratkih filmov na Dunaju.

Sara Kern je podpisala režijo in scenarij za Srečno, Orlo!, producent filma pa je Rok Biček. Za scenografijo je poskrbela Neža Zinajić, za kostumografijo Tina Pavlović, masko pa je oblikovala Lia Ivančič. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, montažer pa Andrej Nagode.

Presunljiva moč neizgovorjenega
Slovensko-hrvaško-avstrijska koprodukcija Srečno, Orlo! je svetovno premiero doživela na lanskem beneškem filmskem festivalu. Glavni protagonist filma, sedemletni deček Orlo opazuje očeta in mamo, ki trpita ob nepričakovani izgubi dojenčka, in tako se odloči, da ju bo razveselil.

Strokovna žirija je v obrazložitvi nagrade zapisala še, da poskuša glavni lik popolnoma tiho in brez ene izgovorjene besede, čisto neopazno od preostalih, brezbrižno živeti svoje otroštvo. Kljub temu se gledalci zavedajo, kako z vsakim svojim pogledom in gibom vpija vse silnice žalosti, skrbi in bolečino vseh, ki ga obdajajo.

Srecno, Orlo! / Good Luck, Orlo! - TRAILER from Sara Kern on Vimeo.