V filmu Kler se trije katoliški duhovniki vsako leto sestanejo na obletnico nesreče, iz katere so kot po čudežu ušli živi. Foto: Reuters
V filmu Kler se trije katoliški duhovniki vsako leto sestanejo na obletnico nesreče, iz katere so kot po čudežu ušli živi. Foto: Reuters
Kler
Vrsta za novinarsko projekcijo filma v Varšavi. Foto: Reuters
Film Kler je bil večinoma posnet v cerkvah na Češkem, saj bi pridobivanje dovoljenj za uporabo poljskih cerkva trajalo predolgo. Foto: Reuters
Kritik Janusz Wroblewski je ob filmu zapisal, da si "doslej še noben režiser ni upal realizirati kritičnega pogleda na Katoliško cerkev na Poljskem". Foto: Reuters

Kler je zgodba o skupinici (fiktivnih) katoliških duhovnikov, ki na skrivaj pijejo vodko in se rogajo instituciji Cerkve. Eden izmed njih med drugim spolno zlorabi slepega, osirotelega dečka.

Številni vplivni člani poljske vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki se na volitvah močno naslanja na podporo Cerkve, so se že javno izrekli proti filmu. Petkova premiera je imela tudi simbolično težo: prav v tem času poljsko sodišče obravnava prelomen primer pedofilije, o zlorabah pod okriljem Cerkve pa je spregovoril tudi papež Frančišek.

Januarja je sodišče v Poznanju odredilo plačilo odškodnine in dosmrtne rente za žensko, ki jo je v otroštvu spolno zlorabljal duhovnik. RKC se je na razsodbo pritožil, primer pa bodo znova obravnavali v oktobru.

Kler, ki ga je režiral ugledni poljski režiser Wojciech Smarzowski, je prejšnji teden premiero doživel na Poljskem filmskem festivalu; prvi kritiški odzivi so bili pozitivni. Še več, film je dobil tudi najdaljše ovacije občinstva v zgodovini festivala, kar bi mu po vseh pravilih moralo prinesti nagrado zloty klakier (zlati ploskač), ki jo podeljuje državni Radio Gdansk. A po nekem naključju se je direktor tega radia prav letos odločil, da nagrade ne bodo podelili, češ da "se ne da objektivno oceniti pravilnosti merjenja".

"Kdor nosi domovino v srcu"
Namestnik ministra za kulturo Jaroslaw Sellin je izjavil, da film "utrjuje negativne stereotipe" in nepošteno obravnava RKC. Drugi poslanci evroskeptične stranke PiS so šli še dlje in zahtevali, naj se film prepove. "Kdor nosi domovino v srcu, kdor ljubi Boga in Poljsko, mora jasno reči Ne! uničenju vrednot našega naroda," so v izjavo za javnost zapisali člani Zveze katoliških novinarjev, ki si prizadeva za umik filma iz približno 500 kinodvoran, kjer se ga da videti.

Osrednja informativna oddaja na državni televiziji, ki ima prav tako tesne vezi s PiS-om, je film opisala kot "še enega v vrsti napadov na katoliško Cerkev" ter kot "brutalnega in neresničnega". Član predsednikovega kabineta Pawel Soloch je sicer priznal, da filma še ni videl, a je obenem ocenil, da "je bil posnet tako, kot so nacisti snemali filme o Judih".

Ena najbolj katoliških držav v Evropi
Obisk cerkva na Poljskem sicer upada, prav tako pa slabi vpliv RKC-ja na zakonodajo; kljub temu Poljska še vedno velja za eno najbolj religioznih držav v Evropi. Varšavski center Institut za statistiko katoliške Cerkve, ki ga vodi duhovščina, je opravil štetje in ugotovil, da je 85 odstotkov Poljakov katoličanov, 37 odstotkov od teh ljudi se vsako nedeljo udeleži maše. Večina otrok v državnih šolah hodi k verouku, ne dobivajo pa nobenih informacij s področja spolne vzgoje. Zdravniki lahko zaradi verskih zadržkov zavrnejo predpisovanje kontracepcije neporočenim ženskam.

Jabolko spora je tudi razpelo, ki je izobešeno na zelo vidnem mestu v spodnjem domu poljskega parlamenta; številni sekularni politiki poskušajo doseči umik tega simbola.

Film Kler je bil večinoma posnet v cerkvah na Češkem, saj bi pridobivanje dovoljenj za uporabo poljskih cerkva trajalo predolgo. V izjavi za francosko televizijo Canal+ je režiser izrazil željo, da bi ljudje duhovnike nehali obravnavati kot svetnike: "Niso svetniki. Samo enake halje nosijo."