Putin je napovedal umik Rusije iz pogodbe INF, potem ko so svoj umik sprožile ZDA. Foto: Reuters
Putin je napovedal umik Rusije iz pogodbe INF, potem ko so svoj umik sprožile ZDA. Foto: Reuters

"Naši ameriški partnerji so napovedali umik iz pogodbe, tudi mi umikamo sodelovanje," je Putin dejal na srečanju z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem.

Na to temo se Putin z ZDA za zdaj ne namerava več pogovarjati. "Želimo počakati, da bodo naši partnerji dovolj zreli, da bomo lahko vodili enakopraven in smiseln dialog na tako pomembno temo," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije DPA. Poudaril je, da bo Rusija razvijala tudi nove rakete, "a hkrati se ne želimo povleči v drago oboroževalno tekmo".

Lavrov je ponovil, da je Washington že vrsto let kršil omenjeno pogodbo, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Z napovedjo ZDA, da se z današnjim dnem umikajo iz jedrske pogodbe, ki velja za eno ključnih pogodb iz obdobja hladne vojne, se je začel šestmesečni proces do dokončnega konca pogodbe iz leta 1987.

Moskva je že v petek sporočila, da se ZDA niso umaknile zaradi kršitev Rusije, ki so ji jih očitale, ampak so to storile v okviru strategije, da se znebijo mednarodnih pravnih obveznosti.

V ZDA ob polni podpori zveze Nato medtem trdijo, da Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa.

Rusija vztraja, da je maksimalni doseg sistema 9M729 480 kilometrov, kar naj bi bilo v skladu z jedrsko pogodbo, ki prepoveduje rakete z dosegom od 500 do 5.500 kilometrov. Američani na drugi strani menijo, da imajo te rakete domet vsaj 2.600 kilometrov.

Kitajska poziva k ohranitvi pogodbe

Kitajska je medtem pozvala ZDA in Rusijo, naj premostita razhajanja glede INF-ja. "Kitajska stran nasprotuje ameriškemu umiku ter poziva ZDA in Rusijo, naj rešita odprta vprašanja na podlagi konstruktivnega dialoga," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Šuang.

"Ameriški enostranski umik lahko sproži vrsto negativnih posledic. Kitajska bo pozorno spremljala razvoj dogodkov," je dejal po poročanju DPA-ja. Po ocenah Kitajske ima INF "velik pomen" za blaženje odnosov med svetovnimi silami in ohranjanje miru, je dodal.

Tudi Rusija se umika iz jedrske pogodbe