Deli spornega ruskega raketnega sistema 9M729. Foto: Reuters
Deli spornega ruskega raketnega sistema 9M729. Foto: Reuters

S tem se je začel šestmesečni proces do konca pogodbe. V Washingtonu pričakujejo, da bo Rusija v tem času spremenila svoje stališče.

S soboto bodo ZDA "suspendirale svoje obveznosti iz pogodbe INF in začele postopek umika iz te pogodbe, ki bo končan v šestih mesecih, razen če Rusija ne začne spet spoštovati določil te pogodbe z uničenjem vseh spornih raket, lanserjev in pripadajoče opreme", je dejal Trump.

"ZDA so polno spoštovale pogodbo INF več kot 30 let, vendar pa ne bomo ostali omejeni z njenimi določili, medtem ko Rusija zavaja glede svojih dejanj," je dodal ameriški predsednik.

S soboto se bo iztekel 60-dnevni rok, ki ga je ameriška vlada postavila Moskvi, da izpolni zahteve iz pogodbe INF, ki da jih krši.

Predmet spora raketni sistem 9M729

ZDA namreč trdijo, da Rusija pogodbo krši z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ima lahko tudi jedrske konice in doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa.

Trump je dejal, da so ZDA spoštovale pogodbo več kot 30 let. Foto: Reuters
Trump je dejal, da so ZDA spoštovale pogodbo več kot 30 let. Foto: Reuters

Rusija kršenje pogodbe zavrača in vztraja, da je maksimalni doseg sistema 9M729 480 kilometrov, kar da je v skladu z jedrsko pogodbo, ki prepoveduje rakete z dosegom od 500 do 5.500 kilometrov. Američani na drugi strani pravijo, da imajo te rakete domet vsaj 2.600 kilometrov.

Pompeo: Rusija pogodbo brez sramu krši

"Rusija je ogrozila varnostne interese ZDA in ne moremo biti več omejeni s pogodbo, ki jo Rusija brez sramu krši," je na novinarski konferenci v Washingtonu poudaril tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo.

Dejal je, da je Washington Moskvo več kot 30-krat opozoril, da krši to pogodbo, ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov in je do zdaj predstavljala temelj varnostne arhitekture v Evropi.

Pompeo pa je dodal, da so se ZDA pripravljene še naprej pogovarjati z Rusijo glede nadzora nad oborožitvijo.

Rusija: ZDA se želijo znebiti mednarodnih obveznosti

Rusko zunanje ministrstvo je že napovedalo ukrepe v odgovor na umik ZDA iz INF-ja. V Moskvi so ocenili, da so se ZDA umaknile iz pogodbe, ker se želijo znebiti mednarodnih obveznosti, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Moskva si pridržuje pravico do ustreznih ukrepov v odgovor. Seveda bomo to storili," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Dodala je, da ZDA niso priskrbele nobenih dokazov, s katerimi bi dokazale krivdo Rusije. Moskva je vedno vztrajala pri pogovorih o pogodbi INF-ju, je zagotovila.

Ob tem so na ministrstvu zavrnili zahteve, da bi Rusija uničila sporno orožje. "Naj kar vse uničimo. Razumem, da je to močna želja - ne samo naših prijateljev na drugi strani oceana, ampak tudi nekaterih pacifistov v naši državi," je povedala Marija Zaharova.

Moskva napoveduje ukrepe kot odgovor na ameriški umik iz pogodbe INF. Foto: Reuters
Moskva napoveduje ukrepe kot odgovor na ameriški umik iz pogodbe INF. Foto: Reuters

Sicer pa je bilo v prvih odzivih na potrditev umika ZDA iz jedrske pogodbe v Rusiji zaznati predvsem zaskrbljenost. "Amerika si v resnici želi razviti novo orožje, ki je v nasprotju s to pogodbo, vendar morajo to predstaviti kot odgovor," je ocenil predsednik odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu ruskega parlamenta Konstantin Kosačev.

Odziv predsednika zunanjepolitičnega odbora v spodnjem domu Leonida Slutskega je bil podoben. "Moskva je stalno ponavljala, da lastnosti rakete niso v nasprotju s pogodbo. Nočejo nas poslušati," je povedal za Tass.

Republikanci hvalijo, demokrati kritični

Medtem ko republikanci Trumpovo odločitev hvalijo, pa demokrati opozarjajo pred novo oboroževalno tekmo. Demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je tako sporočila, da Trumpova vlada tvega novo oboroževalno tekmo in spodkopava mednarodno varnost in stabilnost. Obenem pa je napadla tudi, kot je dejala, rusko brezobzirno kršenje INF-ja.

Demokratski predsednik odbora za oborožene sile v predstavniškem domu kongresa Adam Smith in član odbora Jim Cooper sta potezo vlade ocenila kot darilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Na drugi strani je članica senatnega odbora za oborožene sile, republikanka Deb Fischer, odločitev o umiku iz pogodbe pozdravila. "Jasno je, da Rusija ni imela nobenega namena spoštovati pogodbe in Trumpovi vladi izrekam pohvalo za priznanje te realnosti," je sporočila.

Nato "popolnoma podpira" umik ZDA

Medtem iz vojaške zveze Nato sporočajo, da njene članice podpirajo ZDA. "Zaveznice popolnoma podpirajo ta korak," so sporočili. Če Rusija v šestih mesecih, ko bo umik ZDA začel veljati, ne bo začela spoštovati svojih obveznosti, bo "edina odgovorna za konec te pogodbe", so v imenu 29 držav članic sporočili iz zavezništva.

"Rusijo pozivamo, da izkoristi preostalih šest mesecev, da se vrne k polnemu in preverljivemu spoštovanju pogodbe, da bi jo ohranili," so poudarili.

"Nato bo še naprej pozorno spremljal varnostne posledice ruskih raket srednjega dosega in bo sprejemal potrebne ukrepe za zagotovitev kredibilnosti in učinkovitosti splošne odvračalne in obrambne drže zavezništva," so še navedli.

Nemška kanclerka Angela Merkel je še pred potrditvijo umika sporočila, da bo njena vlada prihodnjih šest mesecev izkoristila za pogajanja z Rusijo. "Okno za pogajanja" mora ostati odprto, je dejala po poročanju nemške tiskovne agencije DPA.

ZDA izstopajo iz jedrske pogodbe z Rusijo