Prva tekmovalna predstava na sporedu festivala je uprizoritev Ob zori, ki je po Cankarjevih črticah v režiji Žige Divjaka nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj. Foto: Prešernovo gledališče Kranj/Nada Žgank
Prva tekmovalna predstava na sporedu festivala je uprizoritev Ob zori, ki je po Cankarjevih črticah v režiji Žige Divjaka nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj. Foto: Prešernovo gledališče Kranj/Nada Žgank

Združenje dramskih umetnikov Slovenije bo na krajši slovesnosti, ki jo je režiraj Dejan Spasić, podelilo priznanja za umetniške dosežke v preteklem letu in dve priznanji za življenjsko delo. Zbrane bo na slavnostnem odprtju, ki se bo v Prešernovem gledališču Kranj začelo ob 19. uri, nagovoril novi minister za kulturo Zoran Poznič, ki se bo pred tem srečal tudi s kranjskim županom Matjažem Rakovcem.

Sorodna novica Sedem predstav Tedna slovenske drame: od Cankarja do Simone Semenič

Uvodni podelitvi bo sledila prva tekmovalna predstava Ob Zori, ki je po Cankarjevih črticah v režiji Žige Divjaka nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj.

49. teden slovenske drame bo do 8. aprila predstavil še šest tekmovalnih, štiri spremljevalne in štiri mednarodne predstave ter vrsto spremljevalnih dogodkov.

Tako tekmovalne kot spremljevalne predstave je izbral letošnji selektor Marko Sosič. Sosič je, kot je sam dejal, skušal pri izboru ovrednotiti vse kakovosti predstav, njihovo umeščenost v sodobni čas in prostor ter to, da se predstava z vprašanji, ki jih odpira, dotakne gledalca v estetskem, vsebinskem ali filozofskem smislu. "Izbrane predstave me zagotovo niso pustile ravnodušnega in predstavljajo vpogled visok standard slovenskega gledališča," je dejal.
Najboljša predstava festivala bo na sklepni slovesnosti prejela Šeligovo nagrado, nagrajena pa bo tudi najboljša predstava po izboru občinstva. Izbrano bo najboljše novo slovensko dramsko besedilo, ki bo prejelo nagrado Slavka Gruma, in najboljše besedilo mladega dramatika. Prav tako bodo podelili bienalno Grün-Filipičevo priznanje za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji.

Dramski umetniki nagradili Vladimirja Jurca in Marijo Vidau
Predstave tekmovalnega programa

IVAN CANKAR, Ob zori, Prešernovo gledališče Kranj

IVO SVETINA, V imenu matere, SNG Drama Ljubljana

PO ROMANU IVANA TAVČARJA, Visoška kronika, SNG Drama Ljubljana

ANTON TOMAŽ LINHART, Ta veseli dan ali Matiček se ženi,
SNG Drama Ljubljana

NOVA POŠTA, 6, Maska Ljubljana in SMG Ljubljana

VINKO MÖDERNDORFER, Fant, dekle in gospod, Drama SNG Maribor

SIMONA SEMENIČ, Še ni naslova, SMG Ljubljana

Festival bo zaznamoval tudi bogat spremljevalni program, ki tokrat prvič vključuje rezidenčno delavnico dramatike. Foto: Boris B. Voglar/PGK
Festival bo zaznamoval tudi bogat spremljevalni program, ki tokrat prvič vključuje rezidenčno delavnico dramatike. Foto: Boris B. Voglar/PGK

Sicer pa prihajajo v Prešernovo gledališče tudi srbski gledališčniki iz Beograda, ki so uprizorili Cankarjevega Kralja na Betajnovi, bolgarski gledališčniki iz Plovdiva z Vladimirjem Matjaža Zupana, hrvaški gledališčniki iz Zadra in ameriški gledališčniki iz Milwaukeeja, oboji so se odločili za uprizoritev Tarzana Roka Vilčnika.

Direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček je ob predstavitvi programa spomnila, da je festival v zrelih letih, tik pred abrahamom, kar, verjame, dokazuje tudi sam program. Teden slovenske drame prispeva k porastu uprizoritev slovenskih dramskih besedil v tujini, vendar pa je Mirjam Drnovšček prepričana, da bi bilo mogoče za promocijo slovenske dramatike narediti še bistveno več, če bi bila zagotovljena sredstva za zaposlitev sodelavca, ki bi se ukvarjal zgolj s festivalom. "Tako pomemben festival za slovensko gledališko ustvarjalnost in za slovenski narod bi si to zaslužil," je prepričana.

Pred Tednom slovenske drame v Kranju

Ena osrednjih dejavnosti festivala je že skoraj 20 let tudi delavnica dramskega pisanja, ki spodbuja pisce k ustvarjanju dramatike. Iz tega je v preteklih letih zraslo glasno gibanje mladih dramatikov, začele so se pojavljati tudi različne delavnice in izobraževanja.