V Bohinjskem jezeru se hladijo domači in tuji turisti. Foto: BoBo
V Bohinjskem jezeru se hladijo domači in tuji turisti. Foto: BoBo

Kot poroča Arso, je bilo četrtkovo popoldne marsikje po državi, zlasti pa v Alpah, najbolj vroče junijsko v zadnjih 70 letih: v Idriji so izmerili 37,4 stopinje Celzija, na Ravnah na Koroškem 37,1, za Bežigradom v Ljubljani 36,8, v Ratečah 35,5 in na Kredarici 20,8 stopinje Celzija, kar je skoraj tri stopinje več od starega junijskega rekorda.

Krajevni temperaturni rekordi za junij so bili preseženi tudi v Kočevju (35), Češnjici v Bohinju in Postojni (34), je za STA povedal Andrej Velkavrh z agencije. "Trenutno naj bi bilo najbolj vroče v Brežicah, kjer naj bi izmerili več kot 39 stopinj Celzija," je dejal, rekordno temperaturo pa so v Brežicah izmerili okoli 16.30.

Na Kredarici so namerili 20,8 stopinje, kar je dve stopinji več kot v sredo, kar pomeni, da je padel nov temperaturni rekord.

Ponekod že toča
Na Goričkem je okoli 15. ure padala toča v velikosti manjše teniške žogice. Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je vzhodni del Slovenije okoli 14.45 zajelo močno neurje, ki se je nad Slovenijo premaknilo iz Avstrije in Madžarske. Posredovali so gasilci iz 11 prostovoljnih gasilskih društev v desetih intervencijah v občinah Duplek, Gornji Petrovci, Kuzma, Puconci, Rogašovci in Turnišče. V neurju je meteorna voda zalivala prostore stanovanjskih objektov, prostore osnovne šole v Gornjih Petrovcih, zalilo je tudi več odsekov cest. Močan veter, ki je spremljal neurje, pa je podiral drevesa in odkril nekaj streh stanovanjskih objektov. V naselju Neradnovci v občini Gornji Petrovci je toča poškodovala streho stanovanjskega objekta.
V občini Puconci je neurje s točo zajelo naselje Otovci. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Vaneča so odstranili podrto drevje med naseljema Vaneča in Šalamenci. Prav tako je bilo neurje s točo v občini Rogašovci. Gasilci posredujejo v naseljih Nuskova in Sotina, kjer odstranjujejo podrto drevje in čistijo cestišče, je uprava za zaščito in reševanje objavila na spletni strani.

Ob hujši vročini je priporočena omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. Foto: Reuters
Ob hujši vročini je priporočena omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. Foto: Reuters

Preseganje ozona v Novi Gorici, Kopru in na Otlici

Na merilnem mestu Nova Gorica je urna vrednost ozona ob 15. uri presegla opozorilno vrednost 180 μg/m3. Urna vrednost ozona je bila ob tem času 189 μg/m3, povprečna osemurna pa 119 μg/m3. V Kopru in na Otlici so preseganje zaznali ob 16. uri. V Kopru je bila tedaj urna vrednost ozona 187 mikrogramov na kubični meter, povprečna osemurna vrednost pa 111. Na Otlici je urna vrednost ozona znašala 188 mikrogramov, povprečna osemurna pa 129. Čez dan se vrednosti ozona lahko spremenijo, zato priporočajo sprotno spremljanje urnih vrednosti na spletni strani agencije in na tej podlagi prilagoditev dejavnosti na prostem.

Razglašena požarna ogroženost
Uprava RS za zaščito in reševanje je na Primorskem razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja, ki velja do preklica.

V petek in soboto občutno hladneje
Ponoči bo po napovedih Slovenijo oplazila hladna fronta in prinesla nekaj svežega zraka, tako da v petek in soboto v notranjosti države temperature predvidoma ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija.

Od srede bo vreme bolj spremenljivo in kaže, da tako ekstremne vročine ne bo več.

Opozorila pred vročino

Ob hujši vročini je priporočena omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. Predvsem mlajše in starejše ljudi opozarjajo, naj ob visokih temperaturah ostajajo na hladnem, da se izognejo dehidraciji in vročinskemu udaru.

Sorodna novica Vreme

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je najpomembnejša hidracija oziroma pitje vode. Za starejše je priporočljiva količina od dva do tri litre vode na dan, za otroke okrog enega litra. Priporočeno je pitje v intervalih.

V Obalni sindikalni organizaciji - KS 90 ob visokih temperaturah opozarjajo na težave delavcev, ki morajo delati v zelo vročem vremenu, pri čemer delodajalci ne poskrbijo vedno za ustrezne delovne razmere. Delodajalcem za izboljšanje razmer predlagajo več ukrepov, kot so premik delovnega časa na zgodnejšo uro, skrajšanje delovnega časa, uvedba več odmorov, zagotovitev ustrezne količine hladne pitne vode, zmanjšanje intenzivnosti dela, zagotovitev ustreznih oblačil za delavce in ponovna preverba ustreznosti zračnega toka prezračevalnega oz. klimatskega sistema. Delodajalec je tudi obvezan s primernimi ukrepi zagotoviti ustrezne toplotne razmere v delovnih prostorih. Temperatura zraka v delovnih prostorih pri tem ne sme presegati 28 stopinj.

Temperature presegle dosedanji junijski rekord
Tudi v Švici je zelo vroče. Na fotografiji prizor iz Lozane. Foto: Reuters
Tudi v Švici je zelo vroče. Na fotografiji prizor iz Lozane. Foto: Reuters

Evropa: Ponekod nad 40 stopinj Celzija
Tudi drugje po Evropi se nadaljuje vročinski val. Sredi popoldneva so v Torinu izmerili 39 stopinj Celzija, v Zaragozi 41 stopinj in v Avignonu 40, poroča BBC. V Franciji so zaprli nekatere šole, začasno pa so prepovedali tudi prevoz živih živali. Vroče je tudi v Španiji in Grčiji, v Nemčiji je vročina danes malo popustila. V Kataloniji divja obsežen požar, ognjeni zublji pustošijo tudi v Grčiji vzhodno od prestolnice Atene. Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je izrazila nezadovoljstvo, ker ljudje ne upoštevajo navodil in tečejo na prostem tudi med poldnevom in 14. uro. Prav tako je obsodila dejanja nekaterih staršev, ki za kratek čas med nakupovanjem pustijo svoje otroke v avtomobilih ali jim na soncu ne zagotovijo pokrival.

V nekaterih delih Nemčije medtem primanjkuje pitne vode, v delih zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija pa so prebivalcem naročili, naj vodo uporabljajo samo za nujne stvari, sicer jim grozi 1.000 evrov kazni.

V kraju Coschen v zvezni deželi Brandenburg v sredo namerili 38,6 stopinje Celzija. To je za 0,1 stopinje več od dosedanjega rekorda iz leta 1947, ko so v kraju Bühlertal v zvezni deželi Baden - Württemberg namerili 38,5 stopinje Celzija. V sredo so izmerili junijske vročinske rekorde še na Poljskem in Češkem, poroča BBC.

Požari v Kataloniji so najhujši v zadnjih 20 letih. Foto: EPA
Požari v Kataloniji so najhujši v zadnjih 20 letih. Foto: EPA

Požari v Grčiji in Španiji
Z ognjenimi zublji se borijo na območju vzhodno od Aten v Grčiji in v španski pokrajini Katalonija. Tam je požar do zdaj uničil več kot 5.500 hektarjev gozda, še vedno pa ga niso ukrotili, poroča AFP. Nekaj kilometrov od požara stoji jedrska elektrarna Asco, ki pa naj ne bi bila ogrožena, ker vetrovi pihajo stran od nje. Evakuirali so okoli 30 ljudi, zaprtih pa je pet cest. S požarom se bojuje 260 gasilcev.

Foto: EPA
Foto: EPA

V Milanu umrl brezdomec
V Milanu so oblasti na železniški postaji našle 72-letnega brezdomca, ki je umrl zaradi posledic vročinskega vala.

Rekordno junijsko popoldne doma in širom Evrope