Kot je za STA pojasnil Bojan Kitel s Policijske uprave Maribor, je zagorel objekt velikosti 10 krat 30 metrov. Na srečo je nastala le materialna škoda, malčkov namreč ni bilo v stavbi, saj je vrtec ob sobotah zaprt.

Gasilci so požar dokaj hitro pogasili. Kot je povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer, je bil ob prihodu gasilcev požar že zelo razvit, vodja intervencije Marjan Fekonja pa je dodal: "Vzrok požara še ni znan, to bodo povedale pristojne institucije."

Direktorica vrtca Viktorija Kovačič je za radio povedala, da je bilo v petek, ko so odhajali domov, še vse v redu in da ne ve, kaj bi lahko zagorelo.

Mariborski waldorfski vrtec močno poškodovan

Je zagorelo v kuhinji?

Na delu so kriminalisti. Izsledki preiskave in višina gmotne škode bodo predvidoma znani v ponedeljek, po nekaterih informacijah pa naj bi požar izbruhnil v delu objekta, kjer je kuhinja. Gre sicer za montažni objekt, ki ima samo eno etažo.

Našli rešitev za otroke

Osebje vrtca in starši vpisanih otrok skušajo rešiti iz vrtca, kar se da – tako opremo kot tudi igračke. Po besedah ravnateljice je ostrešje objekta videti neuporabno, prav tako je vsa lesena oprema prepojena z vodo. Ko bodo vso opremo pregledali, bodo lahko ocenili, kaj je še uporabno.

Iskali so tudi možnosti, kje bodo od ponedeljka varovali otroke. Ravnateljica je povedala, da so nekateri starši pripravljeni priskočiti na pomoč, tako da bodo njihovi otroci ostali doma, drugi pa bodo začasno bodisi v drugi enoti vrtca bodisi v prostorih bližnje waldorfske osnovne šole. "Waldorfska osnovna šola Maribor nam je ponudila pomoč – prostore, ki so zdaj zaradi šolskih počitnic prazni; tako da za večje otroke lahko tam uredimo ustrezne pogoje. Mlajše, jaslične otroke pa lahko damo v našo drugo enoto," je pojasnila za Radio Maribor.

Objekt v lasti občine

Objekt, v katerem se nahaja vrtec, je sicer v lasti mariborske občine, zato so že v stiku tako z občino kot tudi s šolskim ministrstvom. Mariborski župan Saša Arsenovič je prišel na kraj požara, in zagotovil, da bo občina takoj ukrepala, poiskala rešitve za sanacijo ter zagotovitev ustreznih pogojev za otroke v čim krajšem času. Ravnateljico vrtca je poklical tudi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, ki je ponudil pomoč, prihodnji teden pa si bo prizorišče požara tudi ogledal.