Izrazi sožalja prihajajo iz vse države. Foto: AP
Izrazi sožalja prihajajo iz vse države. Foto: AP

Uboj se je zgodil v zgodnjih petkovih urah v središču italijanske prestolnice, žrtev, 35-letni Mario Cerciello Rega, pa se je pred kratkim vrnil na delovno mesto z medenih tednov.

Mario Cerciello Rega je delal tudi kot prostovoljec in pomagal revnim. Foto: AP
Mario Cerciello Rega je delal tudi kot prostovoljec in pomagal revnim. Foto: AP

Policista so zaradi domnevnega ropa poklicali v priljubljeno in živahno rimsko četrt Trastavere, kjer sta Američana malo pred tem skušala kupiti kokain. Ker jima je preprodajalec mamil, domačin, prodal lažen proizvod, zdrobljen aspirin, sta njegovemu kolegu ukradla nahrbtnik.

Fanta naj bi nato moškemu sporočila, da mu nahrbtnik vrneta, če jima plača 100 evrov in en gram kokaina.

Moški, za katerega se je izkazalo, da je policijski ovaduh, je navidezno privolil, a medtem poklical policijo in prijavil krajo.

Ko sta Američana čakala nanj, sta k njima pristopila Rega in njegov sodelavec v civilnih oblačilih. Ko se je Rega predstavil kot policist, je eden izmed Američanov izvlekel nož in ga napadel ter ga osemkrat zabodel.

Policista so prepeljali v bolnišnico, a je zaradi ran ob 4.30 umrl.

Eden od osumljencev, Christian Gabriel Natale Hjorth na poti v zapor. Foto: AP
Eden od osumljencev, Christian Gabriel Natale Hjorth na poti v zapor. Foto: AP

Našli tudi morilsko orožje

Italijanski mediji so sprva poročali, da sta osumljenca za uboj severnoafriška pribežnika, zato so se na družabnih omrežjih in s strani italijanske desnice vsuli sovražni komentarji, svoj piskrček je pristavil tudi protipribežniški notranji minister Matteo Salvini.

A poročanja so bila močno preuranjena - policija je sicer že v petek prijela oba Američana v njunem hotelu v bližnji četrti Prati, kjer sta ravno pripravljala svoje stvari, da bi zapustila Italijo, prav tako sta že kupila vozovnici za predčasno vrnitev v domovino.

Med preiskavo sobe je policija za opažno steno našla morilsko orožje in obleke, ki sta jih fanta nosila med dogodkom.

Rega je bil poročen komaj 43 dni, z medenih tednov pa se je vrnil ta teden.

Izrazi sožalja iz vse države

"Mario je bil krasen fant," je povedal Sandro Ottaviani, poveljnik rimskih karabinjerjev. "Na delovnem mestu je dajal vedno vse od sebe in bil zgled za vse okrožje. Vedno je pomagal vsem. Delal je tudi kot prostovoljec, spremljal bolne ljudi v Lurd in Loreto. Vsak torek je šel na železniško postajo Termini, da bi razdeljeval hrano brezdomcem."

Regov pogreb bo v ponedeljek, v isti cerkvi, v kateri se je junija poročil, poroča BBC.

Uboj je pretresel Italijo, izrazi sožalja pa prihajajo iz vse države. Pokojniku se je kasneje poklonil tudi Salvini, ki je na Twitterju ob fotografiji pravkar poročenega Rege zapisal: "Mario, karabinjer, junak, fant z vsem življenjem pred sabo, komaj 40 dni je bil poročen ..."

Kot poroča La Repubblica in več ameriških medijev, oba osumljenca prihajata iz San Francisca, gre pa za Christiana Gabriela Nataleja Hjortha in Elderja Finnegana Leeja.

V Rimu sta bila na dopustu, Nataleju Hjorthu pa naj bi letalsko vozovnico in hotel, ki sicer stane 200 evrov na noč, plačal premožnejši Lee, ki naj bi bil tudi tisti, ki je ubil policista.

Južni del središča Rima je sicer znan po tem, da se tam preprodajajo velike količine mamil, posle pa bolj ali manj nadzira mafija, pri čemer imajo nemalokrat s policijo tihe dogovore, v zameno pa jim izročajo manjše kriminalce.